ANDROID VOKSER: High end-modeller fra markedslederen Samsung dro androidsalget oppover.

Samsung leder an i smarttelefonvekst

Markedet for smarttelefoner vokser igjen ledet av asiatiske leverandører. Samsung ubestridt på toppen.

Publisert Sist oppdatert

Både Strategy Analytics og Canalys melder om en svak oppgang i salget av smarttelefoner i andre kvartal etter svak nedgang i kvartalet før. Dette til tross for småsjokk som redusert etterspørsel i Kina og Storbritannias planer om å forlate EU.

Ni av ti smartinger velger Android

I andre kvartal ble det solgt 340,4 millioner smarttelefoner, en vekst på en prosent. Av disse var 299 millioner Android-telefoner.

Salget av smarttelefoner er ventet å ta seg opp i andre halvår, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Android-telefoner ser ut til å passere én milliard enheter i årssalg i oktober. Dette er tredje året på rad Android passerer én milliard solgte smarttelefoner i året.

57 prosent mobilvekst

Samsung leder an i veksten gjennom knallsalg av sin nyeste premium-modeller Galaxy S7 og S7 Edge. Analytikerne anslag er at Samsung fikk ut 27 millioner av disse i første halvår. Mellommarkedstelefonene i Galaxy A og massemarkedstelefonene i Galaxy J bidrar også til at Samsungs mobildivisjon gir giganten det beste resultatet på lenge.

Til sammen leverte Samsung 77,6 millioner smarttelefoner og bedret markedslederandelen til 22,8 prosent. Koreanerne er dermed dobbelt så store som nummer to på lista.

Overskuddet fra mobilvirksomheten vokste friske 57 prosent til 32,7 milliarder kroner (4,32 billioner won), melder Reuters.

Samsung rapporterer en total omsetningsvekst på 4,9 prosent til 385 milliarder kroner (50,9 billioner won) i andre kvartal målt mot samme kvartal i fjor.

Driftsresultatet bedret seg 18 prosent til 61,2 milliarder kroner (8,1 billioner won).

Vekst og sterkere konkurranse til høsten

Koreanerne er for øyeblikket inne i en lanseringsfase med mange nye produkter på gang. Neste uke lanseres ny versjon av Galaxy Note, den andre profesjonelle premiumsmartmobilen til selskapet. Blant nyhetene skal være sikker innlogging i smarttelefonen gjennom iris-skanning og muligens ny skjermteknologi.

Framover har selskapet blant annet nettopp levert en patentsøknad på mobilskjermer som kan brettes.

Samsung venter sterkere konkurranse fra kinesiske produsenter som Huawei, Oppo og Xiaomi i andre halvår. I tillegg er det kjent at LG har en lansering av en ny smarttelefon på trappene i august.

Apple, som mistet 23 prosent av inntektene fra smarttelefonene sine i andre kvartal, måtte se at dette var andre kvartal på rad der de tapte mens markedet forøvrig steg. Lansering av ny modell til høsten vil antagelig gi bedring når deres Iphone får oppgraderte funksjoner lik dem konkurrentene allerede har.