UTRYGT: Microsoft gravla XP i fjor vår, nå er det på tide for brukerne å følge opp.
UTRYGT: Microsoft gravla XP i fjor vår, nå er det på tide for brukerne å følge opp.

Google gir opp Chrome til XP

Gjør det enda mer risikabelt å bruke det gamle operatisystemet.

Google meddelte torsdag kveld at de vil slutte å oppdatere Chrome til Windows XP mot slutten av året.

- Vi kommer til å slippe vanlige oppdateringer og sikkerhetsfikser til Chrome på XP ut 2015, skrev Mark Larson, sjef for utvikling av Chrome i en bloggoppdatering.

Dermed går han noe lenger enn da han for 1,5 år siden minst lovet å støtte Chrome til XP frem til april i år.

- Vi vet at det ikke er like enkelt for en del å bytte til et nyere operativsystem. Millioner av brukere jobber på Windows XP-pc-er hver dag, og vi ønsker at de fortsatt skal kunne ha tilgang til en oppdatert og sikker nettleser, sa Larson den gangen.

Selskapet har holdt ut lenger enn Microsoft selv, som avsluttet ordinær støtte for Windows XP i april 2014. Nå ser det imidlertid ut til at selskapet synes det er på tide å gi opp XP.

Gammelt og utrygt

Windows XP ble sluppet i 2001, og begynner virkelig å dra på årene, og nå er det altså et år siden Microsoft slapp den siste ordinære sikkerhestoppdateringen til operatisystemet. Siden den gang har det kun kommet en viktig sikkerhetsoppdatering til Internet Explorer.

Et år uten oppdateringer gjør at Windows XP er mindre trygt å bruke en noen gang, ikke minst når man er på nettet. En halvveisløsning har så langt vært å bruke Chrome, men snart forsvinner altså også den muligheten.

For de som av ulike grunner fortsatt tviholder kan det kanskje være en trøst av Opera og Firefox enn så lenge ikke har sagt noe om når de kommer til å slutte å støtte XP.

Det siste året har andelen pc-er som bruker Windows XP falt drastisk, og i mars anslo analyseselskapet Net Applications at XP har en markdesandel på rundt 18,5 prosent.