TEST: Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega - Barsk trådløs spillyd til pc og konsoll

Bak et langt navn skjuler det seg et trådløst hodesett til både pc- og konsollspillerne.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet en rekke hodetelefoner og spillhodesett fra Creative. Tactic 3D er selskapets nyeste serie hodesett til spill, og på toppen av haugen ruger nå Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega, som vi like greit velger å kalle Omega heretter.

Omega-hodesettet har mye felles med Tactic 3D Sigma, som vi testet like etter nyttår i år. Designen er nær sagt identisk, og det eneste som egentlig skiller dem er at Omega ikke har en ledning hengende ned fra venstre klokke.

Det er passelig barskt og passelig stilrent. Klokkene er utstyrt med puter kledd i kunstkinn, men vi merket ikke at det ble plagsomt klamt, selv etter lange spilløkter. Det vi imidlertid merket etter 2-3 timers tid, var at klokkene er litt i overkant grunne, med et smått ubehagelig trykk mot ørene som resultat. Det var imidlertid med briller på. Uten briller er det ikke noe problem. Hodesettet lades ved hjelp av en medfølgende micro USB-kabel som kan kobles direkte i senderen.

LES OGSÅ:

TEST: Logitech Wireless Headset F540 - Trådløs lyd til konsoll

 

Simulert kringlyd

Har du planer om å spille på pc, må du først koble senderen til en usb-port, så installere programvaren, forøvrig den samme som til Sigma. Den er lett å navigere seg rundt i og relativt enkel å forstå seg på. Her kan du justere blant annet bass, diskant og mengden av simulert kringlyd – levert ved hjelp av THX TruStudio Pro.

I likhet med de fleste av konkurrentene har Creative nemlig valgt å gå for en løsning med et vanlig stereohodesett kombinert med programvare som gjør sitt beste for lure ørene dine til å tro at lyden kommer fra flere punkter. Og i likhet med Sigma-hodesettet er resultatet så som så. Det fungerer, men ikke like godt som andre løsninger vi har testet med tilsvarende teknologi, som Logitech G930 og Corsair HS1.

Ønsker du å bruke hodesettet på konsoll, er det analoge tilkoblinger som gjelder – i tillegg til usb for å få strøm til senderen. Det følger med en ledning som kobles mellom tv-en og stereokablene fra konsollen, slik at du enkelt kan velge om du vil bruke hodesettet eller tv-en for å servere deg lyd.

Vi har testet Omega-hodesettet både på pc og Xbox 360. Til spilling på pc gjør det jevnt over en god jobb, med kraftig bass og ellers passelig balansert lyd. Om ønskelig kan du justere lyden ytterligere etter eget ønske, og om så lagre egne oppsett for film, musikk og spill i programvaren. Til film fungerte det også bra, og til musikk gjør Omega en godkjent jobb.

På konsoll er det ikke stort annet å gjøre enn å justere lyden opp eller ned. Bassen er relativt kraftig, noe som alltid er moro i spill, men totalt sett kan lyden virke en anelse platt. Lydkvaliteten er omtrent på nivå med Logitechs trådløse konsollhodesett, F540. På konsoll er det kun stereolyd som leveres i Tactic 3D Omega.

Det følger med en egen mikrofonledning til bruk med Xbox 360. Midt på ledningen sitter en knapp for å slå av eller på mikrofonen, samt et hjul for å justere samtalevolumet opp eller ned. Det er smått genialt at man kan justere samtalevolumet uavhengig av lyden fra spillet. På Playstation 3 sendes lyden fra mikrofonen trådløst, direkte til konsollen. Det eneste som kreves er at du parer hodesettet med konsollen i lydmenyen.

LES OGSÅ:

PRØVEKJØRT: Spill til Xbox Kinect - 5 for Kinect

 

Konklusjon

Sound Blaster Tactic 3D Omega virker egentlig som et Sigma uten ledning. Det er for så vidt helt greit, all den tid vi var relativt godt fornøyd da vi testet Sigma tidligere i år. Samtidig må vi innrømme at vi ikke helt ser problemet med en ledning når man sitter ved pc-en for å spille – den er jo rett ved siden av deg. Om planen kun er å spille på pc, kan det dermed være vel så greit å spare noen hundrelapper og gå for Tactic 3D Sigma, eller en av mange av de spennende konkurrentene.

For konsollspillerne, med noen meter fra sofaen til tv-benken, er det på sin side en lettelse å slippe ledningen. Å trekke ledning på tvers av stua for å koble til hodesett kan være en løsning, men det er tungvint. For konsollspillere er altså Tactic 3D Omega en velkommen nyhet.

Lyden er jevnt over god. Den er noe bedre på pc, hvor man har en rekke justeringsmuligheter. På konsoll er det ok, men kanskje litt platt i noen situasjoner. Vår erfaring med å bruke Omega koblet til Xbox 360-en hjemme har likevel vært positiv, og det vil nok brukes mye i tiden som kommer.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair HS1 - Mye spillyd for pengene