ROSING: Styreleder i DND og jurymedlem for Rosingprisen, Terje Wold. FOTO: Ahlert Hysing
ROSING: Styreleder i DND og jurymedlem for Rosingprisen, Terje Wold. FOTO: Ahlert Hysing

Om prisdryss, endringsagenter og norske pionerer!

HVA ANDRE MENER: «Til slikt behøver vi en kraftig leder - med mot og innsikt nok. Hvor finnes han?»

Publisert Sist oppdatert

Jeg var på Nationaltheateret denne uken og ble vitne til en noe annerledes Ibsen forestilling som i bunn og grunn handlet om samfunnets vilje til å lukke øynene for ubehagelige sannheter og kostnadene ved å være den som sloss for endring. Det er jo så mange grunner til å holde fast ved det trygge!

Nettopp derfor er det viktig å heie på landets mange endringsagenter, også i denne spalten.

La meg trekke frem tre ulike ledere som hver for seg viser vei og som nå kan henge sine velfortjente diplomer på veggen, forhåpentligvis til inspirasjon for mange nye ledere i tiden fremover.

La meg begynne med to unge damer, Anne Stine Hole og Christina Væting Nergård som på Ferd sin årlige SosEnt-konferanse stakk av med 500.000 blanke kroner og den gjeve prisen "Årets sosiale entreprenør 2016".  Fem år etter at selskapet Generasjonsmøtet M ble startet som en ungdomsbedrift gikk de til topps etter å ha skapt en rekke møteplasser mellom eldre og unge, redusert ensomhet blant eldre og samtidig skapt arbeidsplasser for ungdommer. I praksis bidrar de dermed til å redusere avstanden mellom eldre mennesker og samfunnet rundt – en avstand som ofte er en av grunnene til at mange eldre føler seg ensomme og mindre aktive. Samtidig gir det flere ungdommer muligheter til å få seg deltidsjobb. Vi gratulerer!

Like viktig er det å heie på Norges dyktigste digitale ledere og på Dataforeningens årlige Oscar-aften, den såkalte Rosing konferansen vil jeg her trekke frem Christine Bergland, sjefen i Direktoratet for e-helse, og Arne Mjøs som delte prisen årets toppledere. I juryens begrunnelse fikk de begge mye skryt for den endringsagent-rollen de har i Norge. Det er rett og slett imponerende å se hvordan gründeren Arne Mjøs som fortsatt leder det norske it-lokomotivet Itera, over 20 år etter at han og noen kollegaer startet opp. Ingen liten bedrift i seg selv!

Arne er en gründer som engasjerer seg og det er ikke lenge siden vi kunne lese hans tanker om at Norge kan bli en digital stormakt. Hans poeng er godt og viktig: I et lite land som Norge bør vi robotisere og automatisere alt vi kan, både fordi vi kan og fordi vi må. Vår norske avanserte digitale infrastruktur gjør det mulig å utvikle nye forretningsmodeller, strukturer og samfunnsmodeller før andre og ta innersvingen på store industrinasjoner.

For å få til dette må også undervisningen digitaliseres og vi må utdanne oss annerledes. Tenk om vi i stedet for å forsøke å bremse utviklingen ledet an med å implementere nye strukturer innen finans med bruk av digitale valutaer og såkalt blockchain-teknologi. Tenk om vi i stedet for å ta lappen fra Über sjåførene ønsket dem velkommen og bygget gode norske løsninger rundt gode delingsplattformer. Tenk også hva vi kunne få til innen e-helse med pasientjournaler lagret sikkert i skyen, daglig oppdatert med informasjon fra smartklokker, helsedingser og apper som vil gi helt nye muligheter for forebygging og bedre helse. Det er digitalt kompetente ledere som Arne og Christine vi trenger å høre mer til, og lese mer av. Og det håper jeg vi gjør i tiden fremover.

Sist, men ikke minst har jeg lyst til å kommentere årets hedersprisvinner. Prisen ble tildelt Erik Fossum, Brønnøysundregistrenes mangeårige sjef som sammen med de tidligere etatslederne Bjarne Hope (Skattedirektoratet)  og Svein Longva (SSB) samarbeidet om å bygge en helt sentral samarbeidsplattform som svært mange andre land misunner oss – nemlig Altinn. De tre turte å tenke utradisjonelt, innovativt og på tvers av etatsgrensene. Realiteten er at de drev prosjektet igjennom til tross for både motstand og svak politisk forankring. 

Det er mange flotte endringsagenter, intraprenører, entreprenører og innovatører som tør å utfordre status quo.

Altinn har revolusjonert innrapporteringen og den elektroniske dialogen mellom næringslivet og det offentlige. Så godt som hundre prosent av norsk næringsliv bruker i dag Altinn jevnlig i sin dialog med forvaltningen, og over 200 millioner skjema og meldinger har så langt passert via løsningen, og de totale besparelsene for samfunnet ligger visstnok et sted mellom 15 og 20 milliarder kroner. Løsningen har vært gjennom opp – og nedturer, men at dette er en offentlig suksess drevet frem av tre pionerer som turde å tenke nytt og stort, lenge før samhandling ble OK gjør at vi er stolte over å sitte i juryen som ga Erik Fossum årets hederspris.

Mange norske virksomheter er flinke til å tenke nytt, noen er også flinke til å gjøre nytt, jeg håper prisvinnerne inspirerer andre til å tørre å tråkke utenfor den oppgåtte landevei. Det er mange flotte endringsagenter, intraprenører, entreprenører og innovatører som tør å utfordre status quo. Sammen bereder de grunnen for et mer innovativt norsk næringsliv basert på ny innsikt og nye smarte innovative løsninger som former morgendagen.

La oss heie de frem! Kun da kan Norge bli en digital stormakt.

Truls Berg er generalsekretær i Innovation Forum.