Selskapets og miljøets bunnlinje KRONIKK: Økt behov for datalagring gir nye, miljømessige utfordringer
Oppløpssprinten KRONIKK: Valget er over og ny regjeringen vil være på plass om ikke alt for lenge. Akkurat hvordan den vil se ut vet vi ikke enda, men den vil ledes av Erna Solberg.
Norge gjør mye bra, men vi må bli enda bedre Vi er midt i en digital omveltning av samfunnet. Samtidig blir vi flere pensjonister og vi kan ikke lenger regne med like store oljeinntekter som før. Derfor har regjeringen tatt initiativ til et offensivt og målrettet arbeid med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor.
Den ustyrlige digitaliseringen Kronikk: Årets landsmøter og partiprogrammer har i begrenset grad vært opptatt av offentlig digitalisering. Derimot er det sagt mye om at innbyggere og virksomheter skal ha et enklere møte med det offentlige.
Tid for digitalisering i kommunene HVA ANDRE MENER: Potensialet er stort, men vi trenger å øke digitaliseringstakten i kommunene, skriver Paul Chaffey.
Hva har offentlig digitalisering med tillit å gjøre? HVA ANDRE MENER: Norge har en teknologisk moden befolkning og myndigheter med stor tillit i befolkningen. Det betyr mer for offentlig digitalisering enn vi tenker over til daglig, skriver kronikkforfatter.
Staten og teknologien: En kjærlighetshistorie? HVA ANDRE MENER: På sitt beste spiller staten en avgjørende rolle i utvikling av banebrytende ny teknologi og nytt næringsliv. Men staten kan ikke gjøre alt. Vi trenger debatt, skriver kronikkforfatter.
Industri 4.0 vs. sikkerhet & sårbarhet HVA ANDRE MENER: Etter at tysk industri tok i bruk ordet "industri 4.0" i 2011, har det blitt et viktig og positivt ladet begrep for en hel industriverden. Men også denne medaljen har en bakside, og der lurer sårbarhetene, skriver kronikkforfatter.
Sikkerhetskultur: har vi det eller ikke? HVA ANDRE MENER: Sikkerhetskultur er enkelt å forstå så lenge det gjelder å ivareta ”liv og helse”, men informasjonssikkerhetskultur, er det like enkelt å forstå, spør kronikkforfatter.
Norden + Baltikum = sant HVA ANDRE MENER: Landene i Norden og Baltikum er ledende i Europa på digitalisering. Nå går vi sammen for å bli enda bedre, skriver Paul Chaffey.
Tre grunner til å satse på statlige digitale plattformer HVA ANDRE MENER: Stadig flere får øynene opp for viktigheten av plattformøkonomien, men ikke alle ser viktigheten av satsing på statlige digitale plattformer. Det burde de!
Klokken tikker mot 25.05.18. Er du klar for GDPR? HVA ANDRE MENER: EU vedtok i fjor ny personvernforordning som skal erstatte dagens personlovgivning. De fleste virksomheter vet lite eller ingenting om dette, et mindretall har startet arbeidet, og noen håper nok det går over, skriver kronikkforfatter.
Kontroll på virksomhetens data? HVA ANDRE MENER: It er it-avdelingens ansvar, det å beskytte virksomhetens data er lederens. Men vi har alle et ansvar for sikkerheten. Det er på tide å innse at virksomheters data må beskyttes i alle prosesser, men hvor enkelt er det egentlig, spør kronikkforfatter.
En vind av nyskapning HVA ANDRE MENER: Hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming? Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer? Tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, skriver Truls Berg.
En forvaltning uten mellomledd HVA ANDRE MENER: Offentlig sektor burde interessere seg langt mer for bitcoin og blockchain, skriver Håkon Haugli i Abelia.
Digitalt grenseforsvar på en fredag morgen hos DND HVA ANDRE MENER: Lysne II-utvalget har levert sitt ja til et digitalt grenseforsvar i Norge. Høringsuttalelsene tyder på at det er helt på grensen. Får det folkets tillit eller stoppes det av digital mistillit?
Ingen virksomhet er for liten HVA ANDRE MENER: Alle virksomheter i Norge står ovenfor digitale trusler av forskjellig art, og har behov for å beskytte seg.
Femti, feit og ferdig - eller stadig mer produktiv? HVA ANDRE MENER: Arbeidsgiver og ansatt påvirker i hvilken grad alder fører til nedgang eller økning i produktivitet, skriver kronikkforfatter.
Det skal lønne seg å digitalisere HVA ANDRE MENER: Regjeringen har begynt å høste effektiviseringsgevinstene av digitalisering i staten. I årets budsjett er 200 millioner kroner ført tilbake til statskassen, skriver statssekretær Paul Chaffey.
12 spenstige spådommer og et fromt ønske for 2017 HVA ANDRE MENER: 2017er her, og for tiende gang legger jeg hodet på hoggestabben, leverer øksa til Computerworlds mange lesere og byr på følgende 12 spådommer for året som kommer.
Kvinneunderskuddet HVA ANDRE MENER: Den lave andelen kvinner i teknologinæringen er et problem når vi skal utvikle nye løsninger og bygge nye norske vekstnæringer, skriver Håkon Haugli i Abelia.
Rosing på høyt nivå HVA ANDRE MENER: Fredrik Rosing Bulls historie er som tatt ut av læreboken til dagens it-gründere, skriver styreleder Terje Wold i DND.
Papirkrasj for offentlige anskaffelser HVA ANDRE MENER: Det er ingen tilfeldighet at det nye anskaffelsesregelverket krever elektronisk kommunikasjon som hovedregel fra 1. januar 2017. For mye papir i offentlige anskaffelser hindrer omstilling, skriver kronikkforfatter.
Kunde eller leverandørstyrt bemanning av it-prosjekter? HVA ANDRE MENER: I en spørreundersøkelse som innhentet informasjon om 107 nylig gjennomført norske it-prosjekter fant vi at kundens involvering i prosjektet var vesentlig for å lykkes. Særlig gjaldt dette når suksesskriteriet prosjektet ble målt på var å levere nyttige it-løsninger.
Vi skal få mer igjen for it-investeringene HVA ANDRE MENER: Norge står overfor store utfordringer i årene fremover. Vi blir flere eldre som vil ha behov for omsorgstjenester og vi får mindre oljeinntekter til å finansiere velferdsstaten. Det krever omstilling. Nye teknologier vil være viktige i å finne løsningene på de samfunnsutfordringene vi står overfor i årene fremover, skriver Paul Chaffey.
Om prisdryss, endringsagenter og norske pionerer! HVA ANDRE MENER: «Til slikt behøver vi en kraftig leder - med mot og innsikt nok. Hvor finnes han?»
Programmér eller bli programmert HVA ANDRE MENER: "Alle" vil ha koding inn i skolen. Det kan være skummelt. For når alle er enige, skjer det ofte ingenting.
It i praksis. Og i teorien. HVA ANDRE MENER: For kort tid siden ble rapporten ”It i praksis 2016” lansert basert på en undersøkelse blant de 500 største virksomhetene i Norge. Den viser at det er mye god it som praktiseres der ut blant it-ledere og ansatte. Men hva med topplederne?
Innovative anskaffelser - et verktøy for omstilling HVA ANDRE MENER: Digitaliseringen av offentlig sektor kan isolert sett ha stor betydning for produktivitetsveksten i Norge, skriver kronikkforfatter.
Myter om fastpriskontrakter og it-utvikling HVA ANDRE MENER: Det meste tyder på at fastprisavtaler ikke er til det beste for verken kunde eller leverandør og at kontrakter basert på per time betaling stort sett gir bedre resultat.
Når digitale landegrenser krysses HVA ANDRE MENER: Europa er Norges økonomiske hjemmemarked, og det betyr mye for oss hvordan EU jobber for å skape et indre marked for fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft. At EU lykkes, er viktig for oss.
Kunsten å dele informasjon HVA ANDRE MENER: Kunstig intelligens er bedre enn reell idioti, men av og til går det galt, mener kronikkforfatter.
Ledig stilling: CTO HVA ANDRE MENER: Straks etter at Barack Obama ble president i USA, oppnevnte han en "Chief Technology Officer". Teknologidirektørens hovedoppgave er å lede Obama-administrasjonen innsats for bedre å utnytte mulighetene som ligger i teknologi, data og innovasjon til å bistå behovene til landet og innbyggerne.
Cybersikkerhet på styrerommet HVA ANDRE MENER: Det er ingen nyhet at internett utgjør en stadig større trussel for organisasjoner. Det har mange IKT-avdelinger jobbet lenge med. Det begynner også å sige inn at denne trusselen er et topplederansvar som berører hele virksomheten. Men hva skjer på styrerommene?
Slik får vi gode digitale tjenester HVA ANDRE MENER: Skal vi lykkes med å lage en brukerrettet og effektiv offentlig forvaltning, er bedre digitale tjenester en nøkkel. For Difi handler gode digitale tjenester om tre ganske enkle prioriteringer.
Norges digitale tilstand KRONIKK: Denne sommeren har World Economic Forum kåret de mest IKT-modne nasjonene, gjennom rapporten Global Technology Report. Norge klatrer en plass frem i verdensmesterskapet, og får en solid fjerdeplass. Vi slås av Singapore, Finland og Sverige i denne målingen, basert på 55 ulike kriterier.
Å bygge en hydrogenbombe KRONIKK: Gamle disketter er ikke det mest skremmende med hydrogenbomber, skriver kjernefysiker Sigmund Hov Moen.
La oss lage verdens beste geografiske infrastruktur! HVA ANDRE MENER: Vi ikke kommer i mål som verdens ledende digitale kartnasjon hvis ikke alle bidrar og alle får tilgang.
Syv digitale ferdigheter vi må beherske HVA ANDRE MENER: Livslang læring er essensielt vår livskvalitet og mulighetene til å delta i morgendagens innovasjonssamfunn, skriver Truls Berg.
Digital delingskultur løser problemet KRONIKK: Lag og foreninger som kreves for penger etter bilde-tabbe på 17. mai kan enkelt unngå å komme i samme knipa igjen, forklarer Christer Gundersen.
It-community med driv KRONIKK: Oslo har et svært stort og levende it-miljø med mange frivillige organisasjoner, ofte kalt communities, som arrangerer gratis faglige aktiviteter.
Tallverdieffekten i it-prosjekter 365 dager, 12 måneder og ett år har samme varighet. Likevel rapporterer flere undersøkelser at vi vil typisk være mer tilbøyelige til å starte en krevende oppgave når denne beskrives som å vare ett år, enn en som beskrives å vare i 12 måneder, og i enda større grad enn en som beskrives å vare i 365 dager.
Ny digital agenda for Norge KRONIKK: "Ja, tenke det, ønske det, ville det med – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke". I Peer Gynt setter Ibsen ord på hvor vanskelig det kan være å ta det siste avgjørende skrittet – å gå fra vilje til handling.
Bruker vi sikkerhetsressursene riktig? En ny undersøkelse viser at virksomhetene i offentlig sektor er for dårlige til å måle om sikkerhetsarbeidet har effekt. Alle er enige om at tjenestene som utvikles skal være trygge og sikre, men sikkerhetsrådgiverne må komme tidligere på banen, få en tydeligere rolle i utviklingsprosjekter og vi må bli bedre på å disponerer sikkerhetsressursene riktig.
Trenger vi mer lokal eksperimentering? KRONIKK: Når vi hører om eksperimentering tenker vi kanskje på fysikkforsøk og forskning på mus og rotter. Vi glemmer lett at eksperimentering har vært og er viktig for å forbedre effektiviteten i arbeidslivet og kvaliteten til det vi produserer.