FARGERIK: Nye Surface Laptop kommer i fire forskjellige farger, av disse kommer kun den grå til Norge, foreløpig. FOTO: Microsoft

Dette er nye Surface Laptop

Microsofts nyeste medlem i Surface-familien har kun ett mål i sine sikter, Macbook Air.

Publisert Sist oppdatert

Surface har vært i stadig utvikling siden den første utgaven kom til landet i 2013. Siden den gang har de kanskje største forandringene funnet sted i Surface Book og Surface Studio. Nå er det altså et nytt medlem på banen, denne gangen som en lillebror til Surface Book.

Aldrende konkurrent

Laptop er altså det nye navnet, og det blir vel ikke mer beskrivende enn det. Under lanseringen la Microsoft ikke skjul på at den nå to år gamle Macbook Air var en hovedkonkurrent, og sammenlignet seg deretter (så langt det går an å sammenligne med to år gammel maskinvare). Det er også relativt klart at studenter er et av de viktigste målgruppene for denne maskinen.

Vekt og batteritid er viktig i dette segmentet, og med henholdsvis 1,2 kilo og 14,5 timer videoavspilling ligger Laptop i det øvre sjiktet. Det gjør den også prismessig; den billigste versjonen vil koste 11.000 kroner, mens du må ut med 23.300 kroner for toppmodellen. Da får du også med Intels nyeste i7-prosessor, 512 gigabyte SSD og 16 gigabyte RAM. De kanskje mest aktuelle modellen i det norske markedet, og den vi vil anbefale, kommer med 256 gigabyte SSD, Core i5 og åtte gigabyte RAM, til en kostnad på 14.000 kroner. Dette er cirka 1.000 kroner mer enn man betaler for en aldrende Macbook Air.

Sideforhold

Skjermen er på 13,5 tommer med en oppløsning, som forventet fra Surfaceproduktene, på 2256x1504. Dette gir et sideforhold på 4:3, som for noen vil være en mer effektiv størrelse for jobboppgaver. Tastaturet er omringet av Alcantra-stoff, likt det vi finner under tastaturet til Surface Pro 4.

Det er litt pussig at Microsoft har valgt å ikke bruke den nye USB-C standarden, og isteden valgt en standard USB 3-port og en mini Displayport. Det er heller ingen port for SD-kort.

Windows 10 S

Det litt pussige er at denne modellen kommer installert med Windows 10 S, Microsofts nye operativsystem. 10 S er et slags lettvekts-operativsystem, ikke ulikt Windows RT, som skal fungere som et motstykke til Chrome OS. Dette er helt naturlig for en maskin som er rettet mot skolebruk, men maskinen er samtidig altfor godt utrustet og dyr til å rettferdiggjøre en light-versjon av Windows. Studenter kan oppgradere til Windows 10 Pro gratis, mens andre må betale det som tilsvarer 49 amerikanske dollar.  

Microsoft har selv sagt at maskinvare-partnere vil komme med billigere alternativer som vil ligne mer på det vi har sett av billige chromebooks.

Surface Laptop kan forhåndsbestilles fra Microsoft, og er ventet i butikkene rundt midten av Juni.,