Illustrasjon: iStock

Stormaskinen tilrettelegger for digitalisering

KRONIKK: Stormaskinen er som plattform mer relevant enn noen gang før, skriver Martin Atle Strandos i IBM Norge.

Publisert Sist oppdatert

(Kronikken er et svar til fagredaktør Ahlert Hysings kommentar "Veien blir til mens vi går", publisert 7. desember 2016.)

Holdninger knyttet til stormaskinen lider litt under ”ute av syne, ute av sinn”-syndromet, men stormaskinen er som plattform mer relevant enn noen gang før! Plattformen skaper reell forretningsverdi for kundene med de tyngste oppgavene. Vi konstaterer at hele 80 prosent av alle forretningskritiske data idag håndteres av en stormaskin innenfor bank-og finanssektoren.

Stormaskin har i over 50 år spilt en viktig rolle for å løse mange av samfunnets største oppgaver. Blant annet samarbeider vi med Vodafone om å legge tilrette for økt innovasjon og byutvikling i Spania. Løsningen takler effektivt utfordringene med mobil teknologi, og baserer seg på en pay-as-you-go-modell gjennom skyen. Alle byer og kommuner i Spania kan nyttigjøre seg av tjenesten som kjøres på System Z (Mainframe).

Plattformen har utviklet seg i over 50 år.

Samtidig er det riktig at bruksområdene endrer seg også for stormaskin, og den store veksten har for IBM ligget innenfor Linux på Mainframe med Linuxone. Denne plattformen er primært drevet av Private Cloud-implementasjoner med de fordelaktige egenskapene stormaskinen tilbyr her. Per tredje kvartal i år kjørte 48 prosent av alle stormaskiner helt eller delvis Linux.

I tillegg ser vi nye vekstområder innen blant annet blockchain-teknologien som kun tilbyr High Security løsningen på stormaskin levert både som SaaS i skyen og som en On-premise-løsning.

Det at plattformen har levd og utviklet seg i over 50 år er kanskje det beste beviset på at den har livets rett. Mainframe har hele tiden har vært en sentral plattform som har skapt verdi for kunder med de største behovene. Stabilitet, sikkerhet og kapasitet i en stormaskinplattform gjør meg trygg på at plattformen vil leve i minst 50 år til – uansett av hvor Amadeus reiser.

Martin Atle Strandos er direktør for Systems i IBM Norge.