STORT POTENSIAL: I motsetning til klassisk bits, som kan eksistere bare i en binær tilstand som 1 eller 0, kan qubits ha en superposisjon av 1 og 0 samtidig, noe som drastisk øker den potensielle datakraften til en enhet ved hjelp av en kvante-prosessor. (Foto: CC)

IBM offentliggjør kvante-gjennombrudd

Lanserer kvanteprosessor med 127-Qubit. Navnet er "Eagle".

IBM kunngjorde i dag sin nye 127-kvantebits (qubit) Eagle-prosessor på IBM Quantum Summit - et årlig arrangement som legger frem selskapets milepæler innen kvantemaskinvare, programvare og brukerverdi.

IBM mener Eagle-prosessoren er et gjennombrudd i å utnytte det enorme datapotensialet til enheter basert på kvantefysikk. Dette er IBMs første kvanteprosessor hvor kalkulasjonene ikke kan representeres med beregninger på en klassisk superdatamaskin. IBM introduserer samtidig også planene for IBM Quantum System Two, det vil si neste generasjon kvantesystem, designet for å huse tusenvis av qubits.

I motsetning til klassisk bits, som kan eksistere bare i en binær tilstand som 1 eller 0, kan qubits ha en superposisjon av 1 og 0 samtidig, noe som drastisk øker den potensielle datakraften til en enhet ved hjelp av en kvante-prosessor.

Mer enn 100

Eagle er IBMs første kvante-prosessor som inneholder mer enn 100 qubits. Den etterfølger 65-qubit Hummingbird-prosessoren lansert i 2020 og 27-qubit Falcon-prosessoren lansert i 2019.

Det økte antallet qubits vil tillate brukere å utforske et helt nytt nivå av kompleksitet i utførelsen av eksperimenter eller bruk av applikasjoner, for eksempel igjennom hurtigere og mer nøyaktig oppdagelse av svindel eller modellering av nye molekyler og materialer. Teknologien vil være til nytte for alt fra energiindustrien til legemiddelsindustrien.

– Ankomsten av Eagle-prosessoren er et stort skritt mot dagen da kvantedatamaskiner kan utkonkurrere klassiske datamaskiner, sier Dr. Dario Gil, Senior Vice President, IBM og direktør for IBM Research, i en pressemelding.

– Kvantedatabehandling har kraften til å transformere nesten alle sektorer og hjelpe oss med å takle de største problemene i vår tid. Dette er grunnen til at IBM fortsetter å raskt innovere quantum hardware design; bygge måter for kvante- og klassiske arbeidsbelastninger for å styrke hverandre; og skape et globalt økosystem som er avgjørende for å ta i bruk kvantedatabehandling.