EGEN MOBILOPERATØR: Apple vil følge etter Google og kan bli egen mobiloperatør. Foto: Apple
EGEN MOBILOPERATØR: Apple vil følge etter Google og kan bli egen mobiloperatør. Foto: Apple

Apple vil bli teleoperatør

Kontroll over verdikjeden og jakt på nye inntektskilder sannsynlig drivkraft. Fall i nettbrettsalg og aksjekurser puster selskapet i nakken.

Publisert Sist oppdatert

I juli ble det klart at Apple og erkekonkurrent og markedsleder Samsung begge arbeidet med digitale SIM-kort. Disse er allerede tilgjengelig i enkelte modeller. Bra for kundene og litt av en utfordring for teleoperatørene var responsen i markedet.

Nå har det kommet fram at Apple vurderer å starte opp som virtuell teleoperatør, en MVNO, Mobile Virtual Network Operator. Hjemmemarkedet USA er sannsynligvis første land, men også europeiske partnere skal være med på samtaler, skriver MWL.

Verdikjede og resultatsvikt

Ryktene har vært der noen år, men de seriøse vurderingene har blitt mer konkrete for Cupertino-selskapet de siste månedene. Målet skal være å bli i stand til å selge egne mobilabonnement sammen med smartdingsene til selskapet og få kontroll over enda mer av verdikjeden.

MVNO-en vil bytte mellom mobiloperatørnett avhengig av dekning, og kapasitet skal kunne kjøpes inn etter auksjoner skal være operatørmodellen.

Det er ikke veldig overraskende at Apple ser seg om etter nye inntektskilder. Trenden i retning av mindre salg av nettbrett og av premium smarttelefoner rammer selskapet. Uvanlig mye hemmelighold av hvordan det går med salget av deres variant av smartklokker, Applewatch, bidrar til inntrykket av at selskapet sliter med salget, skriver Macworld.

Etter skuffende andrekvartalstall har selskapets aksjekurser sunket kraftig. Tirsdag var markedsverdien ned nesten 800 milliarder kroner på seks måneder, melder Reuters.

Vi ta år å komme etter

Om Apple skulle bestemme seg for å starte som operatør i stor skala, vil det ta minst fem år før dette blir et fullskala tilbud.

Det er ikke klart hvilke fordeler Apple kommer til å fremme som virtuell teleoperatør. Men lavprisoperatørene er antagelig de som bekymrer seg minst.

Apple følger etter andre store aktører som har annonsert kommunikasjonstjenester i det siste. Både Google med Project Fi og Facebook har annonsert tele eller internettkommunikasjonssatsinger.

Project Fi er allerede i gang og kjører på Nexus 6-referansemobilen til Google. Fi bruker T-Mobile og Sprint-mobilnettene.