VEKSTMARKED: Mobilveksten i Myanmar, der Telenor er størst, er så sterk at en fjerde mobillisens lyses ut. Foto: Arkiv

Telenor får konkurranse i Myanmar

Under et år etter at mobilvirksomheten i landet starter, vokser bruken så sterkt at en ny lisens lyses ut. Telenor er største aktør, og regner med  denne utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Telenor i Myanmar er framholdt av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas som en suksesshistorie, seinest under MobileWorld i Shanghai for to uker siden.

Nå er selskapet størst i landet med over 9,5 millioner abonnenter i eget nett, tre ganger så mange som selskapet har i Norge aleine, melder MobileWorld Live.

Kjempevekst

Markedspenetrasjonen av mobiler har gått fra tilnærmet null til 27,5 prosent på rekordtid. Myanmar har cirka 51,4 millioner innbyggere.

Myanmar ser mulighetene teleteknologien gir for å bygge lokalt næringsliv, og har invitert lokale selskaper til å konkurrere om en fjerde mobillisens.

Telenor har kalkulert med denne utviklingen.

- Vi har hele tiden forventet at markedet i Myanmar vil bestå av flere enn tre spillere. Så får vi se hvordan konstellasjonen til slutt ser ut, sier Tor Odland, kommunikasjonsdirektør for Telenor i Asia, i en melding til Computerworld.

I tillegg til Telenor har Ooredoo og MPT-KDDI lisenser i landet.

Det er ventet at en lokal spiller vil få tid til slutten av året med å finne en internasjonal partner for å bygge et fjerde tilbud.

Lokale og regionale aktører

En av deltakerne som annonsert at de vil konkurrere, er det statlige Yatanarpon Teleport, som er en leverandør av internettilkopling i landet. Dette vil de gjøre som en del av et konsortium av lokale partnere.

I regionen nevnes Viettel fra Vietnam som en aktuell spiller. Dette selskapet har lagt opp til en ekspansiv internasjonal satsing på å bygge moderne mobilnett, noe de blant annet gjør i flere vekstmarkeder i Afrika.