VIRTUELL VEKST: Eirik Lunde i NextGenTel høster både mobilkunder og fastnettkunder i Telenors nett.
VIRTUELL VEKST: Eirik Lunde i NextGenTel høster både mobilkunder og fastnettkunder i Telenors nett.

Vil kapre 6000 fiberkunder i Telenors nett

NextGenTel har vunnet 2400 fiberkunder i Telenors nett i første halvår, men har en nedgang på xDSL med 3640 kunder i første halvår. Nedgang i bredbånd kompenseres av vekst i mobil.

Publisert Sist oppdatert

Det viser 2. kvartalsrapporten til NextGenTel Group. Konsernsjef Eirik Lunde regner med å kapre 6000 fiberkunder i Telenors nett (VULA) de neste tolv månedene. Han setter fortsatt sin lit til effekten av den moderniseringen Telenor foretar i det klassiske kobbernettet.

– Vektoring øker verdien av kobbernettet, og det blir dermed et mer konkurransedyktig og billigere alternativ enn fiber. Det kan vise seg å få stor betydning for utviklingen av NextGenTels virksomhet, sier Eirik Lunde med henvisning til Telenor Norges presentasjon i London nylig.

Nye raske bredbånd

Med vektoring menes her en oppgradering av VDSL til VDSL2+ og G.Fast. Det kan gi svært mye større hastigheter i avstander opp til 500 meter fra knutepunkt for VDSL, eller 250 meter for G.Fast.

Det siste produktet har spesiell appell til borettslag. Boligtypen er et av NextGenTels satsingsområder.

Stabil kundemasse

NextGenTel har greid å holde sin xDSL-kundemasse svært stabil og de har nå 137 580 bredbåndskunder totalt i privatmarkedet og 20 000 i bedriftsmarkedet. Også omsetningen i dette segmentet er stabil.

 ARPU ligger på 332 kroner for bredbånd, og inntekten viser en svakt stigende tendens. 76 prosent av omsetningen skjer nå i Norge og det er bredbånd som dominerer.

I første halvår omsatte NextGenTel Group (Sammenslått Telio og gamle NextGenTel) for vel 500 millioner kroner i Norge.

Vokser på mobil

NextGenTel gjør noe som ingen annen bredbåndsoperatør utenom Telenor gjør. De satser på mobil og har nå vel 47 000 mobilkunder. Mobil utgjør 12 prosent av omsetningen i hele gruppen.

I siste kvartal har selskapet fått over 1800 nye mobilkunder. Her kan Nkoms varsel om at de som leier nett kan forhandle bedre vilkår og forhandle fritt med alle de tre netteierne, få betydning når avgjørelsen en gang blir endelig.

Også avgjørelsen om at Telenor må tillate Broadnet og NextGenTel å levere produktet VDSL.bis, – høyhastighet i bedriftsmarkedet, over Telenor-nettet har betydning. NextGenTel er ved siden av Phonero Norges største virtuelle teleoperatør.

Deres tradisjonelle business i Telio, Internett-telefoni (VoIP), utgjør nå bare 13 prosent av totalomsetningen og det er bare et tidsspørsmål for når mobilomsetningen overgår VoIP.

Virtuell operatør

I motsetning til de fleste andre bredbåndsselskaper som bygger eget nett har NextGenTel minimale investeringer – kun 30 millioner siste kvartal.

Målt i totalomsetning i Norge vil NexTGenTel i år havne på 6. plass etter Telenor, TeliaSonera, TDC/Get, Lyses televirksomhet og Broadnet, men så vidt foran Viken Fiber. Målt i antall bredbåndskunder i privatmarkedet er NextGenTel fjerde størst etter Telenor, Altibox og Get.