TEST: Toshiba Portégé R930 - Helt vanlig pc?
Lett 13-tommer med god batteritid.
Toshiba har, som de fleste andre pc-produsentene, kastet seg på trenden med pc-er som følger Intels Ultrabook-spesifikasjoner og pc-er som blir hybrider mellom ultrabærbar pc og nettbrett. Eksempler her er for eksempel modellene Z930 og U920t.
Men for en del vil fortsatt en mer vanlig bærbar pc være det best egnede. Rent vekt- og fotavtrykksmessig skiller ikke R930 seg spesielt mye fra en rekke andre 13-tommere på markedet som omtales som Ultrabooks. Den er imidlertid tykkere, hvilket har sin bakgrunn i funksjonalitet som optisk stasjon og stort batteri.
Toshibas Portégé-serie er i hovedsak rettet mot bedriftsbrukere. Her har du blant annet mulighet for dokkingstasjon og ekstra funksjonalitet knyttet til administrasjon og sikkerhet. Det er også et ekstra fokus på byggekvaliteten – det skal være en pc som skal tåles å bli brukt mobilt på daglig basis.
LES OGSÅ:
Konstruksjonen
Vi har tidligere testet flere modeller i Toshibas R-serie, og har på det jevne vært svært fornøyde. Toshiba har over tid her vært flinke til å kombinere en pc med lav vekt med et svært godt inntrykk av konstruksjonen. Og i stor grad føler R930 også opp tradisjonen. Det eneste vi egentlig har noe å utsette på er at viften kan høres litt oftere her enn på en del andre pc-er i segmentet. Direkte plagsomt støyende er den etter vår mening ikke.
Vekten på pc-en er 1,45 kilo, hvilket omtrent kan sies å være på snittet for pc-er med denne skjermstørrelsen – men da uten optisk stasjon. En del vil si at de ikke trenger optisk stasjon i dag. Man kan da merke seg at den optiske stasjonen kan erstattes med en adapter som gir pc-en en ekstra harddisk eller SSD – noe andre igjen vil kunne finne svært praktisk.
Toshiba oppgir at det brukt magnesium i chassiset, og det generelle kvalitetsinntrykket er godt.
I senere tid har vi blitt litt mer bortskjemte med ultrabærbare som har IPS-skjermer med høy oppløsning. Her blir R930 mer tradisjonell. Vi liker at skjermen har matt overflate og lysstyrken målte vi til 280 cd/m2 – hvilket for så vidt er bra. Fargegjengivelsen er ikke blant de beste, men samtidig på linje med mange andre pc-er rettet mot vanlige kontorapplikasjonsbruk. Oppløsningen på 1366x768 vil være tilfredsstillende for mange, men kan nok også gjøre pc-en uaktuell for en del brukere. Naturligvis blir det også et element som må sees opp mot prissegmentet pc-en befinner seg i.
Et element som trekker noe ned, og som har vært gjeldende for flere andre pc-er fra Toshiba i senere tid, er tastaturet, som etter vår mening ikke er spesielt bra. Tastaturet kan godt være en smakssak, men vi sitter med inntrykket av at mange misliker tasturene Toshiba nå benytter. Problemet blir «tilbakemeldingen» når man skriver. I hvert fall for undertegnede sank tempoet på tastingen, samtidig som andelen feilslag på tastaturet økte, sammenlignet med de fleste andre pc-er.
LES OGSÅ:
Ytelse
En rekke pc-produsenter har allerede lansert bærbare basert på Intels fjerde generasjon Core-prosessorer. Leveringen av disse vil gjerne ikke starte for på sensommeren/høsten, og dermed blir fortsatt også pc-er basert på tredje generasjon Core-prosessorer aktuelle en stund framover. Vi vil ikke se bort fra at det for en del pc-modeller nå også vil være en prisreduksjon. Med det sagt, den store ytelsesforskjellen er det heller ikke mellom de gamle og de nye prosessorene på de fleste områdene.
Modellen vi testet hadde en Core i5-3230M-prosessor med to kjerner på 2,6 GHz. Prosessoren vil i TuboBoost-modus kunne øke klokkefrekvensen til 3,2 GHz. Prosessoren gir bedre ytelse enn lavenergiprosessorene man finner i mange ultrabærbare – da gjerne Core i5 og i7 med klokkefrekvens på 1,6 til 1,9 GHz. Bedre ytelse går på bekostning av strømforbruk, som er høyere, men som vi skal komme tilbake til har pc-en meget god batteritid.
Vår testmodell hadde en tradisjonell harddisk, men pc-en finnes også i versjoner med SSD. Det er helt klart at det for en del typer bruk merkes at vanlig disk benyttes – en del andre pc-er med tregere prosessor, men med SSD, vil nok for mange i praksis kunne føles raskere.
Grafikken håndteres av Intels prosessorintegrerte løsning, hvilket gjør en utmerket jobb i vanlige kontorapplikasjoner og videoavspilling.
Tilkoblinger og funksjoner
Pc-en har to USB 3.0-porter, én USB 2.0-port (med eSATA-støtte), HDMI, VGA, SD-minnekortleser og Gigabit Ethernet. Som nevnt innledingsvis er det også støtte for dokkingstasjon, hvilket gir flere tilkoblinger og en lettvint måte å koble pc-en til strøm, skjerm, tastatur, mus, kablet nettverk og annet utstyr når man ankommer kontoret – uten å koble til en eneste kabel.
For trådløst nettverk er det støtte for 802.11n både via 2,4- og 5 GHz-båndet. Ytelsen og rekkevidden for det trådløse nettverket er normalt bra.
Pc-en er utstyrt med TPM-brikke og fingeravtrykksleser.
LES OGSÅ:
Batteriet
I flere av våre tester er Toshiba R930 blant de beste pc-ene vi har testet batterimessig. For eksempel på applikasjonsbruk målt med Futuremark Powermark klarte pc-en over syv og en halv time – det et par timer mer enn hva vi ellers ville ha klassifisert som et relativt bra resultat. Både på testen for hd-videoavspilling og testen for kombinert websurfing/Spotify-streaming klarte pc-en cirka seks timer, som er et utmerket resultat.
Med andre ord er er Toshiba R930 en pc man godt kan merke seg om lang batteritid er viktig. Pc-en er også konstruert slik at batteri kan byttes uten at pc-en må åpnes opp. For en del pc-er på markedet nå anbefales det at pc-en sendes inn for service hvis batteriet skal byttes.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Sett opp mot mange andre ultrabærbare på markedet nå, blir ikke Toshiba R930 en spesielt spennende pc. Men det er likevel en pc med flere gode kvaliteter. Batteritiden trekker opp, mens det vi irriterte oss i overkant mye over tastaturet. Riktignok kan det tildels være snakk om tilvenning.
Hos norske nettbutikker finnes det nå to versjoner av R930. Modellen vi tester koster fra cirka 6 800 kroner inklusive mva. i skrivende stund. Det kan også leveres en kraftigere modell med Core i7, SSD og integrert 3G for ca. 12 000 kroner. Denne toppmodellen synes vi blir i dyreste laget i forhold til konfigurasjonen, mens Core i5-modellen kan være et godt valg for dem som trenger en relativt lett standard pc. Vi skulle imidlertid gjerne sett en modell med Core i5 og SSD som plasserte seg mellom disse modellene prismessig.
LES OGSÅ: