INSOURCING: Med en ustabil verdenssituasjon er det mange som vil ha it-tjenestene hjem, sier Knut Erlend Vik i PA Consulting. (Foto: Charlotte Wiig)

Bedrifter vil flytte it-tjenester hjem

I følge ny undersøkelse vil norske bedrifter i økende grad insource it-tjenestene sine.

Publisert Sist oppdatert

– Flere og flere bedrifter ønsker nå å flytte it-tjenestene tilbake til egen virksomhet. Med it-systemer langt hjemmefra kan man bli mer sårbar, og mange kjente på dette under koronakrisen. Dessuten ser vi en ny trend med deglobalisering og «homesourcing» av tjenestene. Krigen i Ukraina forsterker dette bildet og vi venter at enda flere bedrifter vil undersøke muligheten for å flytte it-tjenestene hjem i årene som kommer, sier Knut Erlend Vik, partner i PA Consulting, i en pressemelding.

Kundetilfredshet:

Tjenesteleverandører, Norge
SelskapTotal kundetilfredshet
TCS86 %
Cognizant85 %
Accenture84 %
Basefarm78 %
Cap Gemini77 %
Sopra Steria76 %
CGI73 %
DCX Technology63 %
TietoEVRY60 %

I en undersøkelse fra PA Consulting og Whitelane Reasearch kommer det fram at norske bedrifter i større grad vil ta tilbake flere it-oppgaver fremover. Hele 18 prosent av de norske bedriftene svarer at de vil «insource» mer, mot 13 prosent i fjorårets undersøkelse.

– Bedriftene nevner bedre datasikkerhet, og evne til å snu seg kjappere rundt etter markedets behov som de viktigste årsakene til å flytte it-tjenestene hjem, sier Vik.

I undersøkelsen svarer 39 prosent at virksomhetens outsourcing vil være uforandret neste år. Det er en nedgang fra 45 prosent året før. Samtidig svarer 25 prosent sier de vil outsource mer, og dette tallet er uforandret fra 2021.

Tietoevry scorer lavest

Undersøkelsen har rangert de ulike selskapene etter kundetilfredshet innenfor kategoriene tjenesteleverandører og skyleverandører. Innen kategorien tjenesteleverandører er det også i år det indiske selskapet Tata Consultancy Services (TCS) som rangeres høyest.

– TCS har en imponerende seiersrekke de siste årene, selv om Cognizant og Accenture i år bare er henholdsvis et og to prosentpoeng bak. Tietoevry får nok en gang lavest poengsum i undersøkelsen, og de har en nedgang i kundetilfredshet fra i fjor, sier Vik.

Skyleverandører, Norge:

Infrastruktur som en tjeneste, (IaaS)
SelskapTotal kundetilfredshet
Microsoft Azure84 %
Amazon Web Services (AWS)83 %
Google Cloud Platform80 %
Oracle Cloud Platform72 %

Microsoft danker ut AWS

Innen kategorien skytjenester er selskapene rangert i to ulike underkategorier, infrastruktur som en tjeneste (IaaS) og software som en tjeneste (SaaS). Innen infrastrukturkategorien er det Microsoft Azure som vinner foran Amazon Web Services (AWS). I kategorien software topper Microsoft Office 365 med Salesforce på andreplass.

PA Consulting har i samarbeid med forskningsorganisasjonen Whitelane Research utarbeidet en kundetilfredshetsundersøkelse basert på over 680 unike outsourcing-kontrakter fra 23 ulike leverandører. Undersøkelsen gjenspeiler kundenes opplevde tilfredshet med leverandører innen it-sourcing. I tillegg er 750 kontrakter innenfor sky-tjenester med på undersøkelsen.

Skyleverandører, Norge:

Software som en tjeneste, (SaaS)
SelskapTotal kundetilfredshet
Microsoft Office 36590 %
Salesforce.com87 %
ServiceNow81 %
Oracle76 %
Microsoft Dynamiccs 36573%
SAP70 %

Alle tall fra PA Consulting og Whitelane Research.