5. GENERASJON: Intel er klar med nok en generasjon Core i-prosessorer.

Bedre ytelse, mer batteri

Intel lover mye med femte generasjon Intel Core i-prosessorer.

Det er ikke mange månedene siden vi snakket om at femte generasjon Intel Core i-prosessorer var å få tak i.

Det var nok en sannhet med modifikasjoner, all den tid det var snakk om en oppfrisking av den allerede eksisterende Haswell-arkitekturen. Videre var det den gangen kun snakk om det som vel nær kan kalles ekstremprosessorer til stasjonære pc-er.

I dag har imidlertid Intel lansert en faktisk oppgradering, til en helt ny generasjon Intel Core i-prosessorer. Den nye prosessorserien har hatt kallenavnet Broadwell og er noe vi har hørt rykter og lekkasjer om en god stund allerede.

Nå er imidlertid faktaene på bordet, og de som foretrekker mobile enheter og litt enklere stasjonære pc-er, har litt å se frem til de neste månedene.

Mer på mindre plass

Med Broadwell-arkitekturen har Intel presset produksjonsteknologien ned til 14 nanometer (nm) for hele produktlinjen.

Det gjelder for øvrig også den nye serien prosessorer til nettbrett, kalt Cherry Trail.

Ved å gå fra 22 nm til 14 nm får man plass til flere transistorer på prosessoren, og Intel skryter av å fortsatt klare å holde tritt med Moores lov. Intel nevner blant annet at man har klart å presse inn 35 prosent flere transistorer på 37 prosent mindre plass.

Ikke bare opprettholder de Moores lov, de klarer i samme slengen å gi mer ytelse kombinert med lavere energiforbruk.

Ytelsen skal være opp mot 15 prosent bedre enn forrige generasjon Intel Core i-prosessorer, samtidig som strømforbruket skal være redusert med mellom 30 og 50 prosent.

Det kan bety at produsentene av hybrider, ultraportable og bærbare kan fortsette å love stadig bedre batteritid på produktene sine – noe som allerede har bedret seg drastisk de siste årene.

Den nye prosessorserien byr imidlertid på mer enn bare mindre produksjonsteknologi, bedre batteritid og forbedret ytelse. Sammen med de nye prosessorene følger også oppgradert wlan-kontroller, blant annet med støtte for 802.11ac – den nyeste og raskeste wlan-varianten.

Snart skikkelig spillgrafikk?

Relativt kraftig forbedret grafikkfunksjonalitet skal også være på plass, i form av Intel HD Graphics 5500 og 6000, samt Intel Iris Graphics 6100.

Alle tre skal ha støtte for DirectX 11.2 og være klare for DirectX 12. Støtte for 4K-oppløsning er naturlig nok også på plass, samt bedre og mer effektiv dekoding av video i forskjellige høyoppløste formater.

TAR PLASS: Grafikkdelen tar rikelig med plass.

Grafikkytelsen i spill skal være opp til 22 prosent bedre enn i forrige generasjon av Intel HD Graphics. Fortsatt ikke på nivå med dedikerte grafikkprosessorer, naturligvis, men det blir stadig greiere å spille også på bærbare med integrert Intel-grafikk.

Bærbart i første omgang

Prosessorene som lanseres i dag, er tiltenkt litt enklere bruk, i pc-er og enheter hvor batteritid er viktigere enn rå ytelse. Ikke dermed sagt at det ser ut til å skorte på ytelsen. Selv med de forrige par generasjonene Intel Core i-prosessorer, i U-variant, som er det som lanseres i dag, har vi hatt rikelig med ytelse selv til relativt tunge jobber.

Med dagens slipp dukker det opp nye Intel Core i3-U, Core i5-U, Core i7U og Intel Core i5 og i7 med vPro-støtte. Sistnevnte er mer bedriftsrettede, med innebygd støtte for blant annet flere lag med sikkerhet og kryptering.