I-SEA: You see?

Gratis-sjøkart kan være mangelfulle

Mange muligheter med Iphone som kartplotter i maritimt farvann. Her er noen alternativer.

Publisert Sist oppdatert

Båtsesongen er igang, båten har kommet på vannet og redningsvesten opp av vinteropplag. Men de gamle draftene, er de med fremdeles?

Mobil er en selvfølge for de fleste, også på sjøen. I relativt kystnære strøk med akseptabel dekning kan også gratis-sjøkartene man finner på Gulesider, OpenNauticalChart eller Norgeskart.no fungere. 

Eller for den saks skyld en av flere gode apper for IOS som benytter seg av online-kart - som gratis-appen NaVida (som også har tur-kart for land), eller gratis åpen kildekode-kartene fra OpenSeaMap i appen med samme navn. 

Kvaliteten på gratis-alternativene varierer, og ikke alle er like detaljerte eller har like god informasjon om for eksempel sjødybde.

Blant betalings-appene har Navionics vært tidlig ute med globale maritime kart, og også norske RS App er et godt valg som også har en redningsmodus dersom ulykken skulle inntre. Ulike kartsoner kan kjøpes for offline bruk.

Ombord

Nylig lanserte de norske utviklerene i i-Sea, som står bak RS Appen, en gratis online-app med flott hydrografikk og utrolig rask vektorvisning som fungerer like godt på Iphone som Ipad.

Appen kalles Embark, og selv om den er enkel så har den tilpasningsmuligheter som grafisk justering av dybdevarslingsvisning. Det er også innstillingsmulighet for høy kontrast i sterk sol, eller nattmodus.

Du kan lese mer om Embark her.