TOUCHID: Fingeravtrykk i stedet for passord (Foto: Apple)

Lovens lange arm tvinger din finger

Politiet får bruke tvang til å låse opp mobiltelefoner med fingeravtrykksensor.

Publisert Sist oppdatert

Fingeravtrykksensor i smarttelefoner er en populær og lettvint erstatning for beskyttende passord. 

I Norhordland tingrett fikk nylig politiet en kjennelse på at de med tvang, om nødvendig, kunne tvinge en narkotikatiltalt til å åpne opp smarttelefonen med tommelen etter mistanke om inkriminerende opplysninger på telefonen. 

Dette kommer frem i en artikkel i Bergensavisen, som ikke sier noe om merket på den aktuelle telefonen. 

Saken er prinsipielt interessant, og har sitt speil i pågående lovforslag også i USA, der Apple har vært en stolt forfekter av privatlivets fred og nektet å implementere såkalte bakdører som gjør at påtalemyndighet eller andre statlige organer kan få tilgang til opplysninger på en Iphone. 

Bakveien

Det finnes en rekke lovforslag under fremleggelse i USA, blant annet i Apples hjemstat California, med krav om såkalte back doors.

Dette inkluderer også en erklæring selskapet ga til en dommer i en pågående rettssak der selskapet ble anmodet om å gjøre informasjonen på en Iphone tilgjengelig for aktoratet. Apple viste til at dette ikke lot seg gjøre for noen, ikke engang dem selv.

Foranledningen er Apples beslutning om å kryptere alt innhold på en Iphone eller annen mobil enhet som kjører versjon 8 eller senere av operativsystemet IOS. Apple har bevisst brukt dette som en differensiator i markedsføringen av Iphone, og Apple-sjef Tim Cook har selv ved flere anledninger forfektet dette standpunktet offentlig, ifølge Macworld USA.

1234

Men hva hvis man ikke bruker fingeravtrykk til å åpne telefonen, men kun et passord? Eller si at telefonen i dette konkrete tilfellet var en Iphone og det har gått mer enn 48 timer siden telefonen ble låst opp sist - da økes sikkerhetsnivået slik at man må angi sitt passord i tillegg til fingeravtrykket.

Hva så?

Du kan lese mer om TouchID-sikkerhet på Iphone og Ipad på denne nettsiden hos Apple.

Sikker enklave

En annen sak har også nylig fått oppmerksomhet i media. Det gjaldt en person på reise i Midtøsten som fikk sin Iphone ødelagt, og måtte bytte TouchID-sensoren. Ingen autoriserte Apple-forhandlere i nærheten, så byttet ble utført av en tredjepart.

Telefonen fungerte tilsynelatende, helt til eieren oppgraderte til IOS 9. Operativsystemet identifiserte den uautoriserte fingeravtrykksensoren, og stengte like godt ned hele telefonen for godt. TouchID-sensoren benyttes blant annet til betalinger og bruker-autentisering, så dette er en sikkerhetsforanstaltning tatt til det ekstreme. 

Saken om Error 53 ble først rapportert av The Guardian. Apple har siden fått kritikk for å ha håndtert saken dårlig, ikke minst fordi det kan synes unødvendig strengt å stenge hele telefonen og ikke bare sikkerhetsmodulen for TouchID, kalt sikker enklave.