FJORÅRSVINNERNE: Denne glade gjengen, ExBeardis, fra Experis AS vant it-barten i 2022. (Foto: Experis)

It-barten: Møt noen av lagene

Movember-aksjonen It-barten er allerede i gang, og flere har registrert lag på utfordringen til Computerworld. Hør hva noen av laglederne sier om sin motivasjon for å delta.

Publisert Sist oppdatert

Movember og It-barten engasjerer på sin uhøytidelige måte. Samtidig skapes det inntekter til en svært viktig sak. Det er fortsatt mulig å bli med på moroa, starte lag, og se om man kan slå den bitreste konkurrenten i bransjen, samtidig med at man samler inn penger til en svært god sak.

Computerworld har snakket med noen av laglederne om deres motivasjon for å være med:

Thomas Barth, lagkapten for Sopra Steria

Thomas har vært kaptein på Movemberlag i tolv år i Software Innovation, Tieto Evry og nå Sopra Steria.

– Jeg fått høre så mange hjerteskjærende og personlige historier om selvopplevd sykdom, eller om sykdom hos ektefelle, kjæreste, familie, kollegaer og venner. Vi er kjempemotivert for å bidra til at forskerne kan utvikle bedre medisiner, og mer effektive og mindre skadelige deteksjons- og behandlingsmetoder, sier Thomas til Computerworld.

ENGASJERT: Thomas Barth er lagleder for Sopra Steria Norge. (Foto: Privat)

Slik blir du med:

Det er noen regler det er verdt å huske på:

    Du må starte nybarbert og helst allerede 1. november. Du skal gro bart ut måneden - og kun bart, ikke skjegg eller flippskjegg. Dog er en liten, elegant ansamling under underleppen er tillatt. Mustasjen kan ikke nå kinnskjegget for da blir det et skjegg. Den kan heller ikke nå bunnen av haken, da blir det en smultring. Komplette reglene for hva som er en gyldig bart er på hjemmesidene til Movember.

    Når det er sagt, er engasjement det aller viktigste. Derfor er det også mulig for kvinner å være Mo Sista og delta i konkurransen. For at laget skal være med i Computerworlds it-barten må en lagkaptein registrere laget og deretter melde laget inn i Computerworlds it-bart. Alt dette gjøres på nettsidene til Movember.

It-barten er registrert som en utfordring i Movember-sidene. Meld deg inn, og laget sitt totale innsamlede beløp automatisk teller med i konkurransen blant norske it-selskap.

Computerworld vil følge utviklingen på konkurransen utover i november. Slik melder du inn ditt lag:

  • Opprett ditt Mo-Space på no.movember.com
  • Følg instruksjonene og opprett et lag
  • Søk opp it-barten fra lagets mo-space
  • Klikk for å bli med på utfordringen

Ved å sette dette på agendaen gjennom å delta i Movember, og ved å dele åpent om egne erfaringer, håper han vi kanskje bidra til at flere enn før får økt kunnskap om temaene. Ikke minst at flere tør å ta kontakt med lege eller psykolog, eller at flere tør å åpne seg for familie og venner.

– Det er gøy å gro bart eller å være humoristisk enige om hvor lite gøy det er å gro bart, men den aller viktigste delen av aksjonen er bevisstgjøring og det å ta ned tabuene omkring testikkel- og prostatakreft samt mental helse, sier han.

– De fleste av oss vil rammes selv, eller vil oppleve at noen som er viktige for oss rammes, så vi er alle tjent med at vi får inn så mye penger som mulig til forskning.

Her kan du støtte barten til Thomas, og dermed også laget hans i it-barten. 

Jørn Harald Monsen er lagleder for Team Atea

Jørn er lagleder for Team Atea, en stilsikker og engasjert gjeng hos bransje-kjempen. Som mange andre støttespillere i Movember, har Jørn er personlig historie knyttet til kreft.

ENGASJERT: Jørn Harald Monsen leder Team Atea.

– Jeg mistet min far til prostatakreft. Legene brukte alt for lang tid til å finne ut hva som var galt. Han fikk beskjed om at kreften hadde spredd seg til skjelettet samme uke han fikk vite at han hadde prostatakreft, sier han.

Etter 6 måneder med stråling, cellegift, uutholdelige smerter og 50 kg vekttap, døde faren til Jørn bare 59 år gammel.

– Jeg vil ikke at andre skal gå gjennom noe slikt. Derfor er jeg med på Movember. Det er viktig å få inn penger til forskning, slik at vi kan oppdage kreften raskere og gi riktig behandling til de som er rammet.

Her kan du støtte barten til Jørn Harald, og dermed også laget hans i it-barten.

Petter Christie er lagdeder for ExBeradis (Experis), tidlgere MoCibro (Ciber)

Laget, som har gjennomgått et navneskifte etter oppkjøp og sammenslåing av firmaer, har vært aktive siden 2013. I år har både lagleder og lag et aldri så lite 10 års-jubileum.

– Selv startet jeg med Movember i 2012 etter at to venner hadde fått, og overlevd, testikkelkreft, og jeg synes det var en god og original måte å aksjonere på og få ut et viktig budskap, sier Petter til Computerworld.

ENGASJERT: Petter Christie er lagleder for ExBeardis.

I senere år har mental helse blitt like viktig for Petter. Han har sett og opplevde at både venner, bekjente og kolleger har slitt med alt fra depresjoner og utbrenthet til mer komplekse problemer.

– Jeg har også selv følt litt på denne beryktede «veggen», og har da fått noen å snakke med som har hjulpet meg. Det stanset meg fra et fullt sammenstøt, sier Petter.

For ExBeardis og Experis så er det å ta vare på våre ansatte viktig. I en bransje som fortsatt er ganske mannsdominert så er det å delta i Movember-aksjonen en god måte å støtte opp om menns helse.

– Å delta med et firmalag i Movember har flere oppsider. Det er samlende og sosialt å jobbe sammen mot et mål, som jo er å gro fine barter og samle inn mest mulig penger så vi vinner IT-barten i år også, sier Petter.

Han peker på at det bidrar til å heve fokus på menns helse generelt, testikkel- og prostatakreft spesielt, og ikke minst mental helse.

– Dessuten senker det terskelen for å snakke om ting som er litt tungt, eller som du bare trenger å få snakket om, med dem rundt deg, sier han.

Her kan du støtte barten til Petter, og dermed også laget hans i it-barten.