MANGEL: Få studieplasser gjør at danske it-konsulenthus mangler kvalifisert arbeidskraft, mener den danske organisasjonen It-branchen. (Illustrasjonsbilde: Pixabay)

Danske it-selskap ligger bakpå i forhold til resten av Europa

Mangler kompetent arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Det er dårlige tider for danske konsulentselskap.

Ferske tall fra EUs statistikkontor, Eurostat, viser at it-konsulenthusene i Europa i 2018 i snitt hadde en vekst på 12,3 prosent. I Danmark er veksten på skarve 3,2 prosent. Et stort fall sammenlignet med resultatet i 2017 - da hadde de danske konsulenthusene vokst med 6,9 prosent. 

Det får den danske bransjeforeningen It-branchen til å slå alarm.

It-branchen, som er Danmarks svar på Ikt-Norge, mener at nedgangen ene og alene beror på at de danske it-konsulenthusene mangler kvalifisert arbeidskraft.

– Nesten en tredjedel av medlemmene våre må enten utsette oppgaver, eller si nei til dem, og mer enn halvparten av  bedriftene ser kompetansemangel som bransjen største utfordring, sier Birgitte Hass, direktør i It-Branchen, i et intervju med Computerworld Danmark.

Flere i utdannelse

Ifølge It-branchen er løsningen på problemet å utvide studietilbudet, slik at flere av de unge og lovende danskene kan få studieplass.

– Vi har en sterk utdannelsesektor med mange gode studietilbud og høyt faglig nivå. Samtidig er vi i en situasjon der landets unge i stigende omfang er bevisste på de spennende karrieremulighetene som ligger i it-bransjen. Derfor er det er ergerlig at det hvert år avvises flere tusen kvalifiserte unge som ellers har en it-utdannelse som førsteprioritet, sier Birgitte Hass til vår danske søsteravis.