RÅD: Advokat i Nito, Fredrik Skyberg, forteller om de beste forhandlingskortene du har i ny jobb. (Foto: Nito)

Nito: Slik forhandler du lønn

Nito med tips for lønn i ny jobb.

Ikke bare er det mange nyansatte som går ut i første jobb og får nye erfaringer (les våre tips her). Det er også i følge Nito tiden for øvrige jobbskifter. Åtte av ti har revurdert jobben under pandemien. I USA har man sett en stor bevegelse i arbeidsmarkedet.

Nitos ti huskeregler

  1. Har du krav på lønnssamtale? Ta initiativ selv
  2. Har den du forhandler med myndighet til å gi deg høyere lønn?
  3. Hva er du verd for arbeidsgiver? Forbered tanker rundt dette
  4. Hvordan er markedet for arbeidstakere med din kompetanse?
  5. Hvordan ligger du an i forhold til NITOs lønnsstatistikk?
  6. Hvordan er bedriftens lønnsomhet?
  7. Er det andre arbeidsvilkår enn lønn som er aktuelt å diskutere?
  8. Har det vært endringer i stillingen siden sist lønnssamtale?
  9. Dokumentér
  10. Hold deg til fakta

Skader ikke å prøve

Hvert år får NITO rundt 600 henvendelser om kontrakter. Advokat i NITO, Fredrik Skyberg, sier det ikke skader å forhandle litt med ny arbeidsgiver.

– Det vil sjelden skade å be om, kreve eller foreslå høyere lønn enn det første tilbudet fra arbeidsgiver. Du må selvsagt ta hensyn til egen situasjon og hvor sterkt arbeidsgiver ønsker å ansette deg, men du vil vanligvis ha lite å tape ved å forsøke, sier Skyberg i en pressemelding.

– I mange tilfeller vil arbeidsgiver forvente at du kommer til å be om mer enn det som ligger i det første tilbudet. Dermed kan de legge seg litt under for å ha forhandlingsmargin. Da kan det være dumt å ikke ha prøvd, sier Skyberg videre.

Ikke bare ta utgangspunkt i lønna

– Dersom arbeidsgiver i utgangspunktet ikke er villig til å diskutere selve lønnen, kan det i noen tilfeller likevel være mulig å få til en bedre avtale. Kanskje det er andre elementer i avtalen du kan pirke på.

Skyberg anbefaler at du setter deg inn i den gamle og nye kontrakten, før du prøver å forhandle opp lønna hos din nye arbeidsgiver. Det er også mulig å kontakte fagforeningen din for å høre hva slags informasjon de har om lønnsnivå for andre i tilsvarende stilling.

Ferie er for eksempel et forhandlingskort.

– Mange arbeidstakere ønsker seg mer fritid enn mer penger. Får du mindre ferie hos ny arbeidsgiver, eller like mye og ønsker deg mer, kan du ha et forhandlingskort på hånden, sier han.

Få det skriftlig

Avtaler gjort knyttet arbeidsforholdet som er avklart muntlig, bør inn i kontrakten. På den måten stiller man sterkere dersom det oppstår uenighet mellom deg og arbeidsgiver.

- Dersom du ikke får det inn i kontrakten, kan du skaffe skriftlig dokumentasjon på annet vis. Hvis ting bare blir lovet muntlig, kan du selv formulere en e-post hvor du spør om du forsto det riktig.