TEST: Stor, større, gigantisk

For noen holder det ikke med en enkel musematte i blått stoff. Vi tester tre monstermatter fra Steelseries.

Publisert Sist oppdatert

Folk flest ser nok mest ut som et stort spørsmålstegn om du nevner lynraske lasermus med justerbar dpi og teflonføtter.

Enda verre blir det om du nevner spesialutviklede musematter i metall eller plast. For mange virker en vanlig, billig musematte i blått stoff mer enn avansert nok.

For en del av oss er den blå musemattas dager for lengst talt. Det holder ikke med en undermåls musematte om du sitter med en heftig lasermus til nesten tusenlappen. Da må det vassere ting til.

Derfor har det oppstått en hel industri som lever nærmest utelukkende av å lage spesialtilbehør til mus, i all hovedsak rettet mot gamere.

Vi har testet tre modeller fra den danske produsenten Steelseries. Dette er et selskap som har holdt på en del år, og som er kjent som en av de store innen denne typen utstyr for gaming.

Steelseries lager både mus, tastatur og hodetelefoner, men kjernen i bedriften er musematter av alskens slags. De lager alt fra relativt normale matter i stoff, til ekstreme modeller i plast og såpeglatt aluminium. Vi har testet alle tre materialene.

Metall danker ut stoff

Først ut i testen var SX Pro Gaming. Dette er en matte laget av aluminium, et materiale som egner seg overraskende godt til musematter. SX-matten kommer i det Steelseries klassifiserer som medium-størrelse, eller omtrent dobbelt så stort som en normal musematte.

Den ekstra størrelsen gir ekstra spillerom og er en klar fordel om du er litt aktiv i musebruken når du spiller.

Materialvalget gjør at SX-matten også er veldig lav, omtrent en tredjedel av en normal stoffmatte. Det gjør at du ikke blir like fort sliten i håndleddet, og at du trygt kan spille et par timer ekstra.

Til vanlig bruker vi en eldre Steelseries-modell kalt 3S. Denne er også produsert i aluminium, men i årene som har gått siden den kom på markedet har Steelseries tydeligvis utviklet nye produksjonsmetoder. SX Pro Gaming er nemlig atskillig glattere enn vår aldrende 3S.

Det innebærer at matten er svært glatt og rask, noe som passer godt for gamere som krever presisjon.

En annen fordel med aluminium er at mattene er nærmest udødelige, noe som neppe kan sies om musemattene folk flest er vant med. Vår S3 er fortsatt god som ny, selv etter uttallige timer med heftig bruk i over seks år.

Litt upresist med plast

Steelseries lager også matter i plast. Vi har testet en medium-størrelse S &S Professional Gaming Mouse Pad. Størrelsesmessig er den lik som SX-matten, altså 32 x 27 centimeter, men S&S er om mulig enda lavere.

Undersiden av matten er dekt med et gummimønster som kan minne litt om lim, det gjør at den sitter som støpt til bordplaten. Dette belegget gjør at matten blir noe lavere enn SX-matten.

Plastoverflaten er svakt ruglete, og ikke like glatt som aluminiumsmatten. Den føles dog en anelse raskere. Dessverre blir den ruglete overflaten litt ubehagelig i lengden, i alle fall sett opp mot en matte i glatt aluminium. Dermed må du velge om du vil ha en litt lavere og raksere matte, eller en som er mer behagelig over tid.

Dessverre føles ikke S&S like presis som SX, i alle fall ikke under de mest hektiske spilløktene. Det kan være en fordel å gå til innkjøp av et par teflonføtter om du velger å gå for S&S-matten, da får du virkelig brukt matten for det den er god for.

Som den eneste matten i testen kommer S&S Professional Gaming Mouse Pad med en hendig oppbevaringspose i stoff, med egen lomme til muse din. Kjekt om du planlegger å ta med maskin og mus på LAN-samling.

Tradisjonelt og heftig

Den siste matten i testen er en noe annerledes modell. QcK Heavy Pro Gaming er, til tross for navnet, kanskje ikke like godt egnet til gaming som de to andre modellene.

Dette er en matte i stoff, og minner litt om en mer tradisjonell musematte. Selv om det her er brukt en myk gummimatte dekket med stoff, er den på ingen måte like treg som en vanlig musematte. Stoffet som er brukt virker et par hakk mer avansert enn det trøtte blå stoffet folk flest er vant til. Dermed er matten fortsatt rask nok til de aller fleste gjøremål.

Den mest merkbare forskjellen med QcK-matten er størrelsen. Heavy-betegnelsen viser nemlig til størrelsen på matten, og dette er et virkelig monster. Dette er den største musematten vi noen gang har prøvd. Med en størrelse på hele 40 x 45 centimeter, og en høyde på seks millimeter, er QcK nesten dobbelt så stor som de to andre mattene. Dessverre er den er også en del høyere.

 

SteelSeries SX Pro Gaming

Pris: Ca kr 350 Internett: www.steelseries.com

+ Meget glatt og rask. Romslig. Nærmest udødelig. - Ingen spesielle.

SteelSeries S&S Professional Gaming

 

Pris: Ca kr 225 Internett: www.steelseries.com

+ Raskeste i testen. Romslig. Svært holdbar. - Litt ubehagelig med ruglete overflate. Noe upresis i hektiske situasjoner

SteelSeries QcK Heavy

 

Pris: Ca kr 190 Internett: www.steelseries.com

+ Gigantisk størrelse. Veldig myk og behagelig. Rask og presis. - Tregest i testen. Krever mye plass på skrivebordet.

 

QcK-matten føles ikke like rask som de S&S eller SX, men er på ingen måte en sinke. Det er ingenting å utsette på presisjonen, men du må altså regne med å sette opp hastigheten på musen for å oppnå samme resultat som med de to andre modellene.

QcK føles dermed ikke som om den er like godt egnet til gaming, selv om den også kan gjøre nytten sin der. Til annen bruk er den fortsatt et godt valg.

Den myke overflaten gjør at den er svært behaglige å bruke til lange økter foran maskinen. Den enorme størrelsen er også svært behagelig, og det skal godt gjøres å "gå tom" for matte. Samtidig som størrelsen er et pluss, kan den nok for mange vise seg å være en ulempe. Det kreves nemlig at du har mye plass til overs på skrivebordet om du skal få plass til dette beistet.

Konklusjon

Mange ser kanskje ikke poenget med avanserte musematter som gjerne koster ti-gangen sammenlignet med en enkel modell fra Biltema eller Clas Ohlson. Det er nok mest fordi de aldri har prøvd en skikkelig musematte.

Selv om disse mattene i all hovedsak er rettet mot gaming, er det ikke fritt for at også vanlige kontorrotter kunne hatt godt av å bruke en skikkelig musematte. Presisjonen er i en helt annen klasse enn det vi er vant med fra enklere varianter, og holdbarheten er uovertruffen.

Disse mattene er i all hovedsak beregnet til gaming, og det vel kanskje bare gamere som er villig til å betale flere hundre kroner for en skikkelig musematte. Alle de tre modellene vi har testet har sine styrker og svakheter.

Til gaming holder vi en knapp på SX-matten. Den glatte aluminiumsoverflaten gir uovertruffen presisjon, samtidig som den er lynrask. Det lover godt for neste runde i Battlefield eller Counter Strike. S &S føles tidvis litt raskere, men er ikke fullt like presis. Her må man altså veie hastighet opp mot presisjon.

QcK er nok den av mattene som føles minst egnet til gaming, selv om den fungerer greit nok også til det. Problemet er at den ikke er like presis og rask som de to andre mattene. Er du derimot ute etter en behagelig matte til timevis med jobb foran maskinen, er dette matten for deg.

Les flere spillrelaterte nyheter i IDGs spillblogg Lekestue.