KJENDISER: I den grad bransjen har kjendiser, var de fleste der for å gratulere Per Morten Hoff.
KJENDISER: I den grad bransjen har kjendiser, var de fleste der for å gratulere Per Morten Hoff.

Godord og gullhjelm

Mandag 12. oktober ble Per Morten Hoff hyllet for sine 27 år som leder av IKT Norge av bransjens "dignitærer" og sine egne.

Publisert Sist oppdatert

It-bransjens vaktbikkje, mannen som skyter fra hoften for å forsvare en moderne bransje mot gammelmodighet, pådriveren for digitalisering til fordel for et bedre samfunn, sjefen for en liten organisasjon som har att dype fotavtrykk etter seg. Per Morten Hoff fikk gratulasjoner og hyllest fra gamle venner og gamle motstandere.

Fra styret og den nye ledelsen fikk frilufts- og idrettsmannen Hoff en sprek gave: En topptur til Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Da IKT Norges styreleder Steinar Sønsteby, som selv har vært på Kilimanjaro, spurte om Hoff heller ville ha en pensjonisttur til Svalbard, repliserte den topptrente "gamlingen":

– Hvor lang tid brukte du til toppen?

Hoff er kjent for å være trent som en toppidrettsutøver og har oftere løpesko, fjellstøvler og ski på beina enn sko passende til forretningsmessig dress.

Skyter fra hofta

Statssekretær Paul Chaffey, tidligere leder Abelia, NHOs organisasjon for it-bransjen og en slags konkurrent til IKT Norge, startet dagens lange taleliste med å vise til Hoff som en slags medfødt institusjon.

– Jeg hadde aldri trodd dette. At du skulle tre tilbake.

Chaffey viste videre til at Hoff er kjent for å skyte fra hofta og være raskt og tydelig ute med kommentarer og utspill til aktuelle saker i bransjen.

– Jeg tror det er en for enkel analyse at du skulle skyte vilt rundt deg. Når vi ser de sakene du har kjempet for på sikt, mot DAB og digitalt bakkenett og for grønne datasentere, så ser vi en gjennomtenkt og seriøs leder av IKT Norge.

– Til vanlig må en organisasjon som skal ha innvirkning i samfunnslivet være stor og ha mange medarbeidere. Du startet med få medarbeidere, og organisasjonen er fortsatt ikke stor, men har satt solide fotavtrykk etter seg. At IKT Norge har hatt slik "impact" er Per Morten Hoffs fortjeneste.

En evig kjemper

Så fulgte det gode ord fra en rekke talere. Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen hyllet Hoff og IKT Norge som tydelige og åpenbart fornuftige i forhold til politikerne. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen, også han på video, takket Hoff for hans "evige kamp mot politikerne".

Gavebordet bar preg av at Hoff anses for å være rett frem og en som sier sin mening. Alt fra hockypuck (slagskudd) til gullhjelm (banens beste) og en rekke mer eller mindre digitale eller analoge gaver. Som en kulehode-skrivemaskin fra 30-årene fra Tom Wingre, som i sin tid ansatte Hoff i KDL (Kontor og Datateknisk Landsforening), forgjenger til IKT Norge.

Det var også fremføring av viser med muntre tekster om IKT Norge og Per Morten Hoff, og selvsagt allsang til tekst skrevet av staben i IKT Norge.

Blant kveldens mange godord trakk Eilert Hanoa, tidligere styreleder i IKT Norge, frem at Per Morten Hoff med sine 27 år som leder faktisk holdt lenger enn Romanias tidligere diktator Nicolae Ceaușescu, som hadde makten fra 1967 til 1989. Uten sammenligning for øvrig.