RYDDEGUTT: Lars Ole Dybdal i Rigspolitiet i Danmark skal rydde opp i politietatens it-systemer. Han lover at hele kjøreplanen for politiets it-satsninger basert på sin fempunktsplan skal være klar i første halvår av 2017. Hvor lang tid det skal ta å gjennomføre, lover han ingen ting om. (Foto: Computerworld Danmark)

Moderniserer dansk politi​

Dansk politi har hatt sine egne runder med it-skandaler og forfeilete gigangprosjekter. Men nå skal it-løsningene rykke opp i verdensklassen.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke unikt for Norge at politietaten sliter med it-systemene sine. Også i Danmark har politietaten hatt sine it-skandaler, med forfeilete gigantprosjekter til mange hundre millioner kroner, uten at målene har blitt nådd.

Fem fokuspunkter

For åtte måneder siden tiltrådte Lars Ole Dybdal i tillingen som it-direktør i Rigspolitiet, en stilling som våre kolleger i Computerworld Danmark omtaler som en av «Danmarks mest utsatte».

Siden den tid har Dybdal utarbeidet en liste med fem fokuspunkter (se faktaboks) som skal føre dansk politi inn i den digitale tidsalder. Målet er at punktene skal føre it-utviklingen sammen med den vanlige politivirksomheten, slik at politifolk ute i felten skal få bedre verktøy til å bekjempe kriminalitet i landet.

De fem punktene har blitt til etter at Dybdal har snakket med høy og lav i hele politietaten i løpet av de åtte månedene. Han har blant annet sittet i baksetet i politibiler i alle de 14 politidistriktene i Danmark, for å høre hva politifolkene ønsker og trenger.

Utefra og inn

Dybdal har overtatt et fragmentert it-landskap i dansk politi, etter at etat har hatt fire it-direktører de siste ti årene. Han fokuserer på å løse utfordringene med mangelfull it-integrasjon og it-støtte ut fra konkrete problemstillinger.

— Min tilnærming til å løse oppgaven med å modernisere dansk politi er svært utefra og inn, sa Dybdal til Computerworld Danmark.

Problemene skal ikke løses med mer it, men it er en naturlig forutsetning.

— Jeg har vært svært interessert i å høre hva politifolkene har bruk for, der ute i den virkelige verden, la han til. Han påpeker videre at problemene ikke skal løses med mer it, men at it er en naturlig forutsetning for en moderne politietat.

Han bekjenner seg også til tenkingen om å slutte med å tenke store it-prosjekter, det han omtaler som «stjernekrigsprosjekter».

— I stedet for å levere en 100 prosent ferdig løsning fra starten av, leverer vi 80 prosent funksjonalitet i de første fasene, som fungerer 100 prosent av tiden. Dermed havner vi ikke i store stjernekrigsprosjekter, sa Dybdal.

Lars Ole Dybdal kom til Rigspolitiet fra blant annet implementering av elektroniske pasientjournaler i helseregionen Midt-Jylland, der han skaffet seg solid erfaring i å få samlet troppene, og få dem til å gå i samme retning innenfor sine gitte budsjetter.