SIKKERHET:

SKATTEMELDINGEN: Mange er spente, mange skal sjekke. Samtidig. Akkurat det er de kriminelle fullstendig klar over. (Foto: Unsplash)

Med skattemeldingen kommer også svindelforsøkene

Du venter kanskje på skattemeldingen? Det vil de it-kriminelle gjerne utnytte.

Fra midten av mars begynner Skatteetaten å sende ut skattemeldingen for 2023. Da må du logge inn på Skatteetatens nettsider for å se hva du har å rutte med til årets sommerferie. 

Mange er spente, mange skal sjekke. Samtidig. 

Akkurat det er de kriminelle fullstendig klar over. 

KnowBe4 forteller at de har sett en stadig økende mengde av svindel, scam og phishing i forbindelse med skatteoppgjøret de siste årene. 

Det vises gjerne i form av en mengde med sms-er og e-post, som har til hensikt å svindle oss for penger og sensitive personopplysninger, i tiden før skatteopplysningene offentliggjøres. 

Med løfter om at du her kan «se skattemeldingen din først», «komme fremst i køen» eller kan «få pengene tilbake med en gang» forsøker de å lokke deg til å klikke på lenker eller dele informasjon. 

Men pass på, for et enkelt klikk på en lenke i en e-post, som utgir seg for å komme fra Skatteetaten eller en lignende instans, kan ha alvorlige konsekvenser for deg, skriver Knowbe4.

Mange svindlere forsøker å kopiere de offisielle kanalene som folk vanligvis bruker når de skal se sine skatteopplysninger.

– Mange svindlere forsøker å kopiere de offisielle kanalene som folk vanligvis bruker når de skal se sine skatteopplysninger. Og derfor kan det være vanskelig å se forskjellen på når noen forsøker å svindle deg, og når det faktisk er Skatteetaten som kontakter deg. Vi ser det samme skje i alle land når skattesessongen starter, og heldigvis er det en rekke punkter å være oppmerksom på, og som man kan holde øye med, sier Jelle Wieringa, it-sikkerhetsspesialist hos Knowbe4, i meldingen. 

Han sier i tillegg at ansatte med økonomiansvar bør være ekstra på vakt, ettersom disse er et svært interessant mål for de kriminelle. 

Dette er ekspertens sikkerhetsråd:

1. Vær kritisk til henvendelsen. Mange svindlere etterligner som nevnt offentlige institusjoner, som Skatteetaten. Men Skatteetaten vil aldri be deg om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via sms eller e-post. Skatteetaten ber om slikt kun gjennom skatteetaten.no eller altinn.no.

2. Skatteetaten sender ALDRI lenker. Så enkelt kan det sies. For nettopp å beskytte deg mod beskjeder med falske lenker, som kan skape forvirring, sender Skatteetaten ikke lenker uoppfordret i e-post eller sms. Denne tommelfingerregelen er dessverre ikke universell i Norge. Kommunale myndigheter kan finne på å gjøre dette, men det er i stor grad til «hovedinngangene» på altinn.no og skatteetaten.no. Peker linkene et annet sted, er det ingen grunn til å klikke på dem.

3. Logg alltid inn på den offisielle nettsiden. Den beste beskyttelsen du kan ha mot svindel er at du aldri gir fra deg slike opplysninger uten å være logget inn med MinID, BankID eller annen trygg pålogging. All elektronisk kommunikasjon mellom Skatteetaten og skattytere som omfatter personsensitive opplysninger skjer innlogget via skatteetaten.no og altinn.no.