JAVAZONE 2017: Med nær 3.100 deltakere og 50 partnere på messegulvet kan lederen av Javazone, Rustam Mehmandarov, konstatere at kapasiteten er så å si fylt. (Foto: Stig Øyvann)

Har fylt Oslo Spektrum

Javazone-konferansen har nå fylt Oslo Spektrum, med ekstra mange partnere og ventelister for deltakerne. Kommer arrangørene til å utvide neste år?

Publisert Sist oppdatert

Årets utgave av Javazone, den 16. i rekken, gikk av stabelen denne uka. Arrangementet kan notere seg for nye rekorder, både for antall deltakere og antall partnere som stiller ut på messeområdet. Det er en utfordring for arrangørene, for nå er Oslo Spektrum fylt opp.

Nye rekorder

De eksakte tallene for alt var ikke klare da Computerworld slo av en prat med generalen for årets arrangement, Rustam Mehmandarov, men han fastslår at med 50 partnere på messegulvet, opp mot 3.100 deltakere, cirka 200 foredrag over syv parallelle spor, så er kapasiteten til konferansen i sin nåværende form fylt opp.

— Det har vært utrolig spennende, vi har blitt større og større for hvert år. Det har blitt mange flere partnere, så vi har prøvd å finne mer plass til dem ved å ommøblere litt i Expo-området. Nå er det 50 stands på området, fastslår Mehmandarov.

— Vi har også prøvd så godt vi kunne å slippe til flere deltakere uten at det blir altfor fullt, legger han til.

Utvider Javazone?

Det er åpenbart at etterspørselen overgår tilbudet for denne populære konferansen, særlig med tanke på at interessen er økende også utenfor landets grenser.

— Det er i hovedsak norske deltakere og partnere, men det har blitt ganske mange utlendinger også, selv om jeg ikke vil si at det er femti/femti ennå. Det blir faktisk også flere og flere partnere fra utlandet, de kommer fra England, USA, og fra Tyskland. Det er ofte produktselskaper som kommer fra utlandet, eller de store internasjonale med norsk representasjon, slike som Microsoft eller Red Hat, forteller Mehmandarov.

Han nøler likevel når vi spør om at vi kommer til å se en Javazone-konferanse som finner sted helt eller delvis utenfor Oslo Spektrum. Mehmandarov understreker at arrangørene liker svært godt å være i disse lokalene, fordi at de er sentrale og holder konferansen kompakt. Han vedgår likevel at dette er et spørsmål som må besvares.

— Vi begynte så vidt å prate litt om hva planene blir videre på bakrommet i går. Men jeg tror vi må tenke litt mer på det før vi kan si noe om det. Vi har flere alternativer: Enten må vi prøve å finne andre steder, eller så må vi legge en begrensning og si at vi ikke blir noe større, eller så må vi spre oss over flere steder. Ikke noe av dette er avklart, vi begynner å jobbe med Javazone 2018 på Javabins landskongress senere, svarer han.

Mehmandarov kommenterer også at Javazone ikke er så veldig mye mindre enn Javaone-konferansen i San Francisco, så størrelsen på vårt hjemlige arrangement har kanskje blitt passelig nå.

Java 9 for deltakerne

Når vi spør om hva som har vært det mest populære blant deltakerne på årets arrangement, svarer Mehmandarov at den lenge etterlengtede niende versjonen av Java har vært mye diskutert. Dette er nok logisk på en konferanse arrangert av den norske brukergruppen for Java.

— I år har det naturlig nok vært mye Java 9. Dette er noe som kommer etter å ha vært utsatt flere ganger, men som blir offisielt lansert om etpar uker. Den store modulariseringen i Java 9 har det vært mye snakk om. Det er vel det som er det aller største, tenker jeg, svarer Mehmandarov.

— I tillegg har det vært mye skybasert databehandling, mye serverless, i tillegg til en del vanlige arkitektur-temaer som har gått igjen de siste årene, legger han til.

«Journeyzone» fra tidlig morgen

Blant foredragsholderne er et arrangement som begynner når konferansen er slutt svært populært, forteller Mehmandarov.

— Noe populært, som vi har fått veldig mye kred for, særlig av de kjente internasjonale foredragsholderne, er at vi har noe som heter Journeyzone. Dette er en tur som cirka 30 av foredragsholderne drar på rett etter Javazone. Den eneste retningslinjen vi har når vi planlegger dette, er at det skal være et stykke Norge. For to år siden var vi på Svalbard, i fjor var vi i fire seilbåter i fire dager på Helgeland. I år skal vi Nordmarka på tvers på tre dager, forteller han. Dette er mest kos og morro, men ikke bare det, skal vi tro Javazone-sjefen.

— En ting er at dette er veldig moro og gøy, men det som faktisk er en ting med dette, er at både de norske og internasjonale foredragsholderne knytter relasjoner. Vi tenker at det som er vår oppgave og jobb er å sørge for at det blir nettverksbygging, det blir relasjoner mellom disse. Det er ikke ofte du har muligheten til å dele et telt eller en båt med en veldig kjent stjerne i it-verdenen, og det har du muligheten til her. Det er mange som skryter av dette, og det fungerer også fint som rekruttering, for det er mange foredragsholdere som gjerne vil komme for å være med på dette, smiler Mehmandarov.

Det er ikke lange ventetiden etter at Javazone er over før turen er i gang. Deltakerne hadde oppmøtetid klokken 07:00 fredags morgen etter konferansen.

 

Sjekk årets Javazone-video her, på en av verdens korteste og enkleste URL-er noensinne:http://becomingabetterprogrammerin20easysteps.com