HP i hard vind

HP-ansatte korrupsjonsetterforskes i flere land.

Publisert Sist oppdatert

Det Sentrale Poslske Anti-Korrupsjonsbyrå og USAs Justisdepartementet og Handelsdepartement etterforsker nå mulig brudd på korrupsjonslover, nærmere bestemt Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

De undersøker hvorvidt en ansatt hos et selskap tilknyttet HP i Polen har brutt loven i forbindelse med visse transaksjoner knyttet til offentlig sektor, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Men USAs Justisdepartementet og Handelsdepartement har også øynene rettet andre steder. I tillegg til nevnte sak, etterforsker de visse andre transaksjoner tilknyttet offentlig sektor i Russland, Polen, Samveldet av uavhengige stater, Mexico og flere andre, ifølge et dokument fra HP.

- Vanskelig

I Tyskland er selskapet også i problemer. Tyske statsjurister i såkalte Staatsanwaltschaft sjekker ut anklager om nåværende og forhenværende HP-ansatte involvert i bestikkelser og skatteunnvikelse i forbindelse med en transaksjon mellom Hewlett-Packard ISE i Tyskland, et tidligere datterselslap av HP og den russiske statsadbokaten.

Staatsanwaltschaft har siktet fire personer, og blant dem har to vært ansatt i HP, mens en fremdeles jobber for HP. Juristene ber også om at HP pekes ut som medskyldig i denne saken. Her dreier degt seg om en transaksjon på 35 millioner euro i tidsperioden 2001 til 2006, for leveranse og intallasjon av et it-nettverk.

- I mange andre land, særlig dem med utviklingsøkonomi, er det vanlig å involvere seg i forretningspraksis som er forbudt etter lover og regler som gjelder for oss, slik som FCPA, skriver HP i dokumentet Computerworld i USA har fått fatt på.

Samarbeider

FCPA forbyr enkelte grupper personer og organisasjoner å betale kontorer i andre land for å søke assistanse til å anskaffe eller beholde forretningsavtaler. Også selskaper som IBM og Oracle skal være i FCPA-etterforskeres søkelys, ifølge vår nyhetstjeneste.

HP har ikke foreløpig kommentert saken, men forteller i dokumentet at de samarbeider med etterforskningsbyråene.