PERSONVERN: Den ansatte følte seg ubekvem med å ha webkamera på hele arbeidsdagen sin. (Foto: Unsplash)

Nektet å skru på kamera - fikk sparken

En ansatt som nektet å skru på kamera har nå fått en kjennelse i retten.

En telefonselger som ikke ville ha på webkamera i arbeidstiden har fått rettighetene sine krenket, i følge nederlandsk domstol. Det melder BBC.

Stadig flere arbeider hjemmefra, enten det er hybrid eller permanent. I følge en rapport fra Microsoft, stoler ikke ledere helt på hva som skjer på hjemmekontoret. Det gjorde heller ikke mannens arbeidsgiver.

Insubordinasjon

I august fikk mannen beskjed om å dele skjermen sin og å skru på webkameraet mens han arbeidet. Det ville han ikke, og fikk da sparken. Begrunnelsen var at han nektet å arbeide, og insubordinasjon (å nekte innrette seg etter arbeidsinnstruks).

Retten på sin side, sier at å beordre noen til å skru på kamera vil være videoovervåkning på arbeidsplassen, som er svært invaderende for ansattes privatliv. Det kommer av en kjennelse fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Mannen, som jobber i det amerikanske it-selskapet Chetu, ble tilkjent erstatning på rundt 75.000 euro av retten. Chetu hadde ingen uttalelse til retten, og dukket heller ikke opp. Rettens kjennelse kom i september, men ble først offentliggjort denne måneden.