NYTT UTVALG: – Dette gjør vi for å sikre næringsliv, forskere og sivilsamfunn tilgang til offentlig informasjon på en måte som gjør at den kan brukes i nye sammenhenger, skape nye tjenester og gi økt verdiskaping, sier digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. I utvalget finner vi blant annet Shahzad Rana i Microsoft (bildet), mens kommuneadvokat Camilla Selman i Oslo kommune skal lede utvalget. (Foto: Michael Oreld)

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har utpekt nytt utvalg for datadeling

Setter ned et lovutvalg som skal legge fram forslag til en mer helhetlig regulering av viderebruk av offentlig informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fått med seg blant andre teknologidirektør Shahzad Rana i Microsoft Norge og Heather Broomfield som er seniorrådgiver Digitaliseringsdirektoratet i et nytt utvalg som skal vurdere om dagens regler om viderebruk i offentlighetsloven og -forskriften bør flyttes til et nytt regelverk.

Utvalget skal ta utgangspunkt i offentlighetsloven og EUs åpne data-direktiv, og videre vurdere om det bør innføres en plikt til tilgjengeliggjøring av visse typer offentlig data.

– Et viktig arbeid

– Tidligere i år la vi frem en stortingsmelding om hvordan Norge skal utnytte mulighetene som ligger i data som ressurs til økt verdiskaping. Vi har et stort uutnyttet potensial for vekst i dataøkonomien. Men vi må dele data på en trygg og ansvarlig måte. Utvalget vil få en viktig rolle i dette arbeidet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland i en melding fra KMD.

Informasjon som vil kunne være pliktig å publisere vil måtte vurderes opp mot rettslige begrensninger som personvern, immaterielle rettigheter og nasjonal sikkerhet. Utvalget vil også vurdere behovet for, og omfanget av, klareringsrutiner for eksisterende informasjon, heter det i meldingen.

Utvalget vil videre vurdere om Norge bør gå utover de tematiske kategoriene som følger av  åpne data-direktivet, og om Norge bør inkludere andre datasett enn de som vil omfattes av EUs regelverk. 

Utvalget skal ledes av kommuneadvokat Camilla Selman i Oslo kommune, og de skal levere sin utredning i form av en NOU 15. februar 2023.

– Jeg ser frem til å jobbe med flinke folk og komme i gang med et viktig arbeid om helhetlig regulering av viderebruk av offentlige data, sier Selman.

I tillegg til Selman er også disse deltakerne med i utvalget:

  • Shahzad Rana, Oslo, teknologidirektør Microsoft Norge
  • Torger Kielland, Bergen, førsteamanuensis juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen
  • Lee Bygrave, Oslo, professor Institutt for privat rett v/Universitetet i Oslo
  • Heather Broomfield, Leikanger, seniorrådgiver Digitaliseringsdirektoratet
  • Birger S. Clementsen, Stavanger, direktør innovasjon og støttetjenester Stavanger kommune
  • Johnny Welle, Oslo, direktør Statens Kartverk
  • Dorthe Körner, Brønnøysund, seniorrådgiver Brønnøysundregistrene
  • Hilde Austlid, Trondheim, senioringeniør Statens vegvesen
  • Ina Lindahl Nyrud, Oslo, advokat Norsk Journalistlag