UTREDNING: Ola Borten Moe sier regjeringen trenger å vite hvor skoen trykker. (Foto: Regjeringen)
UTREDNING: Ola Borten Moe sier regjeringen trenger å vite hvor skoen trykker. (Foto: Regjeringen)

Regjeringen skal kartlegge fremtidens kompetansebehov

Regjeringen vil kartlegge behovet for kompetanse i arbeidslivet.

Publisert

Målet er å dekke arbeids- og samfunnslivets kompetansebehov fremover, og sørge for at innbyggerne i hele landet har tilgang til relevant utdanning. Ikke siden før finanskrisen har det vært større mangel på arbeidskraft med rett kompetanse i Norge.

Resultatet av kartleggingen skal legges frem i en melding til Stortinget våren 2023. Meldingen har arbeidstittelen Utsynsmeldingen.

– Utgangspunktet for arbeidet er at vi trenger mer kunnskaps og bedre tallgrunnlag for å vite hvor skoen trykker. Det skal vi finne ut av og legge frem i denne meldingen, sammen med en oversikt over hvilke grep vi mener vi må ta fremover, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Mangler IKT

Selv om meldingen ikke nevner it-kompetanse, er det mange i it-bransjen som roper varsko. Tidligere i år uttalte HR Norge at denne katastrofen har blitt varslet i ti år, etter at de la frem nye tall om it-kompetansen verden mangler. Etter årets studieplass sa student-Tekna at det er altfor mange søkere per ikt-studieplass.