TEST: Liten og god gps

En gps trenger ikke å by på all verdens funksjoner for å være verdt pengene.

Publisert Sist oppdatert

Som oftest er det de mest avanserte og spennende gps-enhetene produsentene sender ut til testing, flaggskipene om du vil. Samtidig lager de også modeller som er enklere, og mye billigere.

Det er ikke alltid man trenger all verdens funksjoner i en gps. Strengt tatt trenger man tross alt bare hjelp med å finne frem.

Vi har tatt en titt på minstemann fra Mio, C230, en relativt liten enhet med et begrenset utvalg funksjoner. Det innbærer blant annet at den ikke har støtte for ting som film og musikk. Blåtann er heller ikke bygd inn i denne mini-gps-en. Det eneste som er på plass er relativt solid navigasjon og det som hører til.

Vi merket aldri noe savn etter multimediefunksjonene som er blitt så populære i dyrere modeller. Faktisk har vi i det siste sett at slike er funksjoner også forsvinner fra en del dyrere modeller. Det vi derimot savnet under vår testing av C230 var for eksempel håndfri via blåtann, men det ville nok økt prisen betraktelig.

Lettvinn

Mio C230 er relativt liten og nett, og får lett plass i jakkelomma. Byggekvaliteten føles god, med utstrakt bruk av myk plast og gummi. Dermed kjennes det ut som om den tåler en trykk eller to. I esken får du med feste med sugekopp, ladekabel for mini-usb og en usb-kabel for kommunikasjon mot pc.

Festet er av de enklere og bedre vi har sett den siste tiden. Det er relativt lite i størrelse, og har minimalt med innstillingsmuligheter. Mio har satset på et passe stramt kuleledd for å justere posisjonen på enheten når den først er på plass. Festeanordningen for selve enheten er blant de beste vi har sett. Det er meget enkelt å både få C230 på plass, og å plukke den med seg.

Menysystemet på C230 er enkelt og oversiktlig. Det å plotte inn adresser er unnagjort på kort tid. Du kan velge å taste inn en ny by, eller å lete etter en adresse i en by du har kjørt i tidligere.

Ved inntasting av gatenavn vil du etter å ha tastet første bokstav kun få tilgang til bokstaver som finnes i gatenavn i den gjeldende byen. Dermed er det både enkelt og raskt å taste inn adresser. Påfølgende ruteberegning er gjort unna på noen korte sekunder. Det samme gjelder for øvrig omregning av ruter, om du for eksempel skulle bomme på en avkjøring.

Alt av meldinger leses opp i tillegg til at de vises på skjermen. Meldingene er for det meste presise og lettforståelige. Dessverre hender det en sjelden gang at de kommer litt i seneste laget. Heldigvis er ikonene som vises på skjermen enkle å se, og følge. Dermed er det som oftest greit å komme frem til målet uten særlig bomkjøring.

Trangt

En av ulempene med en så pass liten gps, men som også holder prisen nede, er en svært liten skjerm. Faktisk måler den ikke mer enn 3,5 tommer. Dermed blir det relativt liten plass til annet enn selve kartet på skjermen.

Du kan velge om du bare vil vise kartet, eller om du også vil vise en informasjonsboks til venstre i bildet. Dette er en funksjon du finner på alle gps-er, men i C230s tilfelle er plassen så liten at det er fint lite informasjon å hente.

Om du kjører uten å ha planlagt en rute vises blant annet hastigheten du holder, samt litt annen informasjon. I det du plotter inn en rute vil du få opplyst hvor lenge det er til neste gang du skal gjøre endringer i ruten, avstanden til målet, og omtrent når du kan forvente å være fremme. Med planlagt rute på plass savnet vi den digitale hastighetsmåleren, da denne alltid er mer presis enn bilens innebygde.

Konklusjon

Mio C230 er en meget enkel, billig og solid gps. For å holde prisen lav har Mio ofret en del, blant annet er skjermen i minste laget. Det er også litt begrenset med informasjon som vises på den lille skjermen. Det kan for så vidt forsvares, med tanke på den lave prisen. Alt av menyer og inntasting er enkelt og brukervennlig.

I bruk er C230 relativt rask og presis, selv om den nok ikke kan måle seg med dyrere og mer avanserte modeller.

Er du ute etter en ny gps, eller om du er førstegangskjøper, er Mio C230 er kurant valg. Prisen er lav og du får en grei enhet med fokus på navigasjon, uten alskens unødvendige ekstrafunksjoner. Vi kunne dog tenkt oss en skjerm som var et par hakk større.

 

Mio C230

 

Pris: Ca kr 1 600 inkl. mva. Internett: www.mio-tech.be

+ Oppdatert kartpakke, relativt lav pris, grei navigasjon, Europakart. - Liten skjerm, minmalt med informasjon på skjermen.