Små brikker for store servere

Brikkeprodusenten Arm vil lage servere for de store jobbene, og får hjelp fra AMD og Microsoft.

Publisert Sist oppdatert

Det holder ikke å være markedsleder for mobiltelefoner og nettbrett, Arm vil lage serverprosessorer og systemer beregnet for de store baksystemene. Det er serverne som leverer nettskytjenester, og som prosesserer analysene av store datasett, «Big data» som trenden også kalles.

Målet er ikke å ta det markedet av servere der Intel leder an med sine Xeon-servere. Økosystemet Arm vil bygge er servere som skal levere målrettete tjenester mot nettsky- og web-servere som skal levere til en enorm dingseskog av nettbrett og mobiltelefoner som kjører mobile Arm-prosessorer.

Milliarder av små dingser

Tanken er at når det kommer en milliard eller to nye mobile dingser per år, så trengs det en datasenterarkitektur som kan bygges raskt og i operere klynger etter hvert som behovet melder seg. Hver enhet i disse klyngene kan være lette, lite energikrevende servere som kan takle å ta varierende laster uten å blåse hverken strøm- eller kjøletilgang.

- Når noen milliarder nye enheter kommer på nett i løpet av få år, spesielt i nye vekstøkonomier, så setter de en ny type krav til serverinfrastrukturen. I motsetning til dagens ordinære applikasjonskjøringer som gjerne er prosessorkrevende, er de nye gjerne lette kjøringer, som søk. Men de kommer i en jevn storm av enkeltvis lette laster som kjører hele tiden, forklarer Suresh Gopalakrishnan, sjef for serverforretningsenheten i AMD, ifølge v3.

Milliarder av lette laster

Andre typer tette strømmer av lette laster kan være indirekte spørringer mot store datasett, som forventes å være en av nyttesidene av Big Data.

Gopalakrishnan skal ha vist prototyper på slike mikro-servere som er på størrelse med en smarttelefon, bruker under 20 Watt hver, men som likevel kan ha 32 gigabyte med arbeidsminne. AMD snakker om å plassere 24 slike servere i en standard serverhylle med 2U-høyde, en såkalt «pizzaboks»-størrelse.

Et klassisk dataskap fylt med bare slike servere vil i teorien inneholde 504 servere og kreve rundt 10 kilowatt strøm.

Millioner av lette servere

I starten av måneden kom en milepæl på plass. Brikkedesignerne i AMD kom med referansespesifikasjonene for hva som var maskinvaregrunnlaget for det som kommer til å bli Arm-baserte servere. Dermed vet programvareprodusentene hva de kan utvikle sine operativsystem og applikasjoner mot.

En av aktørene som har medvirket til Server Base System Architecture (SBSA)-spesifikasjonene er Microsoft. Dermed har spekulasjonene omgående startet om at vi vil se Windows Server for Arm ganske snart. Dette avvises av Redmond, foreløpig, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Det vil uansett ikke være første gang Microsoft porter sitt Windows-OS til Arm-designete systemer.

AMD-Arm til høsten

Samtidig slapp AMD flere detaljer for sin Opteron A1100-serverserie basert på Arm-design. Denne serverprosessoren, med kodenavn Seattle, er klar for lansering i volum i siste kvartal i år. AMD planlegger likevel å la systemutviklere få produksjonseksemplarer i mars, for å få satt i gang utvikling av servere og programvare for deres nyeste serversatsing.

Opteron A1100 vil komme med fire eller åtte kjerners-varianter.

Utfordringen går rett i fletta på eksisterende serveraktører. Ikke at de er uforberedt. HP har tenkt i de samme baner med sin Moonshot-design av modulære servere, og Dell er også i gang med sitt eget mikroserverdesign med Arm-designete prosessorer. HP annonserte i desember at de ville utvide Moonshot med AMD Opteron-servere med Arm-design.

Diskusjonen som ser ut til å reise seg er om dette innebærer av mikroservere blir skreddersydde serversystemer etter kundens behov. Slik opererer nettgiganter som Google og Facebook, som har store datasentere bygd opp rundt tidligere mikroserverteknologi. Andre trekker i retning av at mikroservere med ARM-designete brikkesett må kunne tilpasses eksisterende serverinfrastruktur.

- Slike mikroserverdesign må kunne gli inn et eksisterende driftsmiljø. Dersom vi ikke lykkes med, vil kostnadene med drift plutselig spille en større rolle, sa Gopalakrishnan, og antydet at det ville være en brems for å utbre Arm-design.