Sniktitt på Google Wave - Revolusjon eller hype?

Fleip eller fakta: Google Wave er et nytt og omfattende samarbeidsverktøy som ifølge mange skal revolusjonere hvordan vi kommuniserer på Internett.

Publisert Sist oppdatert

Det er blitt brukt store ord om Google Wave. Mange hevder at den vil revolusjonere hvordan vi kommer til å kommunisere på Internett – mens andre sier at Wave vil bety spikeren i kista for dedikerte tjenester som for eksempel direktemeldings-programmer.

Før vi går videre vil vi presisere at da denne sniktitten ble utført, var Wave i en såkalt forhåndvisningsversjon. Denne artikkelen omhandler kun de mulighetene som er tilgjengelig fra tjenesten i skrivende stund.

Vinkeklubben

I god Google-stil har Google skapt mye hype rundt tjenesten blant annet ved å bruke store ord. Selvsagt hjelper det godt at en person som Vinton Cerf – kjent under betegnelsen «internetts far», nå Internett-evangelist hos Google – har vært med å utvikle prosjektet. Men Google har også fått mye oppmerksomhet rundt klubben fordi Wave er foreløpig en klubb for spesielt inviterte eller de som kan vise til en gyldig invitasjon.

Det finnes flere dedikerte tjenester for å plassere ivrige brukere i kø for å få tak i en invitasjon. Etter det vi har skjønt godkjenner Google hver eneste invitasjon som sendes. Da vi forsøkte å invitere en kollega, fikk vi følgende beskjed: «Invitations will not be sent immediately. We have a lot of stamps to lick». Dette er bare en av mange måter Google ønsker å si at tjenesten ikke er ferdigutviklet ennå. I slike tilfeller tror vi at humor blir verdsatt mer enn en kryptisk tilbakemelding.

Hva er Google Wave?

Å forklare hva Google Wave er, er slett ikke en enkel oppgave. Da to ingeniører hos Google forsøkte å forklare hva Wave var i stand til under en utviklerkonferanse, brukte de godt over en time for å forklare hva Wave var. Selv etter denne grundige innføringen var konferansedeltakerne forvirret. Det var fryktelig få deltakere som fikk med seg hva Wave egentlig var.

Da Google åpnet døren for eksterne testere, var selskapet raskt ute med å lage en ny video (se snurl.com/t50oe) der Wave blir demonstrert på under 10 minutter. Denne videoen kan være verdt en nærmere titt.

I korte trekk er Wave en samarbeidsapplikasjon som forener alle mulige kommunikasjonsmidler som finnes på Internett i dag. Noen ganger sitter man igjen med et inntrykk av at man egentlig bruker Google Talk eller likende. Andre ganger føler man at man surfer på nettet.

Det er mulig at det er dynamikken i hvordan ting foregår som minner oss om et diskusjonsforum. Men etter en ukes bruk synes vi at Wave føles mest som et slags avansert diskusjonsforum. I alle fall om man benytter ikke benytter seg av såkalte miniprogrammer (Gadgets).

Å snakke hva Wave kan benyttes til synes vi er betydelig mer interessant. For noe av det første som slo oss da vi logget på tjenesten og gjorde oss kjent med den var: Hva kan dette brukes til?

Google har på sine sider skrevet om en del scenerier der Wave kan benyttes. Selskapet selv ser for seg Wave brukt i situasjoner som gruppeprosjekter, møtereferater og «brainstorming». Fellesnevneren for alle disse senarioene er å samle informasjonen på ett sted og være i stand til å endre data på en dynamisk måte.

Samarbeid, sa du?

Google markedsfører Wave først og fremst som en direkte kommunikasjonsapplikasjon og et samarbeidsverktøy. Selv tror vi at de fleste vil benytte Wave mest som et samarbeidsverktøy (er man på utkikk etter å sende direktemeldinger, kan man jo bruke Google Talk eller liknende). Tjenesten er gjennomsyret av at brukere skal kunne søke opp en wave og kaste seg på den, så lenge den er åpen for alle. Det er også mulig å legge til dine kontakter til samtaler som du tror de kan være interessert i. Dette kan være både irriterende og nyttig. Å oppdage at en venn har hatt det gøy med å melde deg på alle slags mulige samtaler får innboksen til å ryke.

Som vi nevnte innledningsvis virker Wave som et avansert diskusjonsforum. Med avansert mener vi at Wave skiller seg ut ved at man kan benytte seg av miniprogrammet (Gadgets) utviklet av en tredjepart eller Google selv. Et eksempel på et slikt miniprogram kan være et miniprogram for å stemme over et forslag, Sudoku-spill eller hvordan været er i Lima. Nyttegraden til slike miniprogrammer varierer, med andre ord. Men ettersom Wave er i en begynnelsesfase, blir det fort til at ting sklir ut i offentlige samtaler. Dessverre fører det til at ting fort blir oppfattet som støy. Da er det kanskje ikke rart at det finnes en egen Spam-knapp.

Den beste funksjonen i Wave er likevel tjenestens opptaksfunksjon. Den sørger for at alt som blir skrevet, gjort eller lastet opp av bilder og dokumenter kan spilles av i kronologisk rekkefølge. Dette er veldig interessant i situasjoner der kronologi spiller en viktig rolle.

Det er også artig å se direkte oppdateringer på samtaler. Når en person skriver på i en samtaletråd kan man som seer se hva personen skriver. Det skal visst gjøre det enklere å unngå kollisjoner og vise hverandre hensyn.

Ikke ferdig med det første

I motsetning til veldig mange andre Google-applikasjoner, har ikke Google åpnet Wave for inviterte når applikasjonen har vært i betastadiet. Google har tydeligvis hatt det litt travelt denne gangen og åpnet applikasjonen i et utviklingsstadiet før beta, preview eller forhåndvisningsstadiet om du vil. Resultatet er en applikasjon som er både mer uferdig og ustabilt enn noen Google-applikasjon vi har testet.

Under testperioden vår støtte vi stadig vekk på feil og ting som ikke fungerte riktig. Google har offentliggjort en liste over kjente feil ved Wave. Denne listen er foreløpig ganske lang og vi vil tro at det vil ta tid før de viktigste feilene er rettet. Feilene er dessverre noe man må leve med når man tester programvare som er under utvikling. Men spørsmålet er hva som kommer til å skje med de irriterende manglene som vi oppdaget?

En ting som vi savnet mye under Wave var anledningen til å høyreklikke på objekter. Når man høyreklikker på noe, vises bare nettleserens meny. Vi tror at det hadde vært flott om det var mulig å høyreklikke på objekter for å kunne utføre flere kommandoer. Muligheten til å sette stjerne på viktige samtaler er også noe vi savnet umiddelbart. Undertegnede er godt vant med dette fra Gmail og skulle ønske at dette var mulig under Wave. Per i dag finnes det ingen måte å favorisere visse samtaler over andre. Merkelig nok må man lene seg på bruk av etiketter eller mapper.

I Wave er det mulig å dempe en samtale. Dersom man demper en samtale vil ikke samtalen vises i innboksen lenger når noen oppdaterer den. Da vi dempet en samtale, klarte vi aldri å fjerne dempingen.

En siste ting som vi savner på Wave, er muligheten til å administrere diskusjoner – kanskje spesielt de som ikke er offentlige. Diskuterer man et emne, la oss si hvilket fotballag er best, kan diskusjonen fort bli opphetet. Det er ikke mulig å redigere eventuelle innlegg som skulle være upassende. Det virker som om Google satser hardt på at «folk ikke er onde».

Dette er bare noen av de feilene vi fant. Som sagt finnes det flere feil, men den store fordelen med Wave og andre webapplikasjoner er at man ikke trenger å oppdatere applikasjonen manuelt med nye oppdateringer. Hver gang Google gjør endringer på Wave reflekteres det med en eneste gang.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Wave er et spennende prosjekt. Om tjenesten klarer å ta av, gjenstår å se, selv om det skal godt gjøres å ikke lykkes når et mektig selskap som Google satser så hardt på et prosjekt som Wave. Men vi tror at nøkkelen til en eventuell suksess ikke ligger i antall brukere, slik det var tilfelle med Gmail, men også integrering med andre produkter via Google Wave Federation Protocol (GWFP). Dersom Google klarer å lokke andre programutviklere til å benytte seg GWFP for å bruke Wave og utvide bruksområdet til tjenesten, kan Wave bli en liten revolusjon. Novell har allerede annonsert at selskapet jobber med et produkt som skal basere seg på GWFP. Men før den tid har Google mange feil å rette, mange nye funksjoner å legge til og mange avtaler å rekke.

Google Wave er gratis, men krever at du blir invitert av en noen som allerede er bruker der. Du finner Google Wave på wave.google.com.