Asus M2N32-SLI Deluxe

Asus M2N32-SLI Deluxe er det dyreste kortet i testen, men prisen etterfølges av en imponerende funksjonalitetsliste. Er dette funksjonalitet verdt å betale for, eller er kortet kun for spesielt interesserte?

Publisert Sist oppdatert

Asus-kortet er det eneste i denne testen basert på nForce 590 SLI-brikkesettet. Sammenlignet med 570 SLI er det bl.a. flere PCI Express-linjer til grafikkort, hvilket kan gi en viss ytelsesforbedring ved bruk av de kraftigste grafikkortene i SLI. Man kan også benytte to GeForce 7950GX2, der hvert kort i basis er to grafikkort, på hovedkort med nForce 590 SLI.

Generelt ytelsesmessig ligger kortet på nivå med de fleste andre kortene i testen. På en del områder er faktisk kortet litt bak, men i basis snakker man om så små forskjeller at det ikke er av praktisk betydning.

Mye av kortets grunnfunksjonalitet er direkte hentet fra brikkesettets funksjonalitet – bl.a. primær S-ATA-kontroller med seks tilkoblinger og to GbE-nettverkskontrollere. Videre har kortet en ekstra S-ATA-kontroller som gir en vanlig S-ATA-tilkobling, samt en eSATA-tilkobling til bruk mot eksterne eSATA-disker. Kortet har testens beste integrerte lydkontroller – mens de fleste benytter kodekbrikker fra Realtek satser Asus på en løsning fra ADI (1988B). Man har her også optisk og koaksial digital utgang. Det er videre støtte for FireWire (to porter). For ekspansjon har man to vanlige PCI-kortplasser, en PCI Express 4x-kortplass og en PCI Express 1x-kortplass.

Mye av det som gjør Asus-kortet spesielt, kan ligge i smådetaljer. Det er støtte for regulering av kabinettvifte i tillegg til prosessorvifte – og det er totalt seks viftetilkoblinger på hovedkortet i tillegg til prosessorvifte. Selve kortet er vifteløst, og benytter en varmerørbasert løsning som avkjøler både brikkesett og hovedkortets spenningsregulatorer. Når det gjelder spenningsregulatorer har kortet åtte faser – mer vanlig tre-fire. En slik løsning kan teoretisk gi forbedret stabilitet og overklokkingsmuligheter.

Kortet kan også leveres i en Wireless Edition-versjon. Forskjellen da er at det leveres med en 802.11b/g WLAN-løsning med ekstern antenne. Programvaren som følger med for løsningen gjør at man kan bruke PCen også som aksesspunkt for andre enheter med WLAN, f.eks. en bærbar PC.

Asus leverer med kurant programvare for systemovervåking, samt programvare for overklokking og forbedret strømstyringsfunksjonalitet via Windows. Overklokkings- og optimaliseringsfunksjonaliteten via BIOS er også meget god, og man kan lagre forskjellige oppsett. I likhet med flere andre kort kunne det optimalt sett vært noe bedre plass rundt prosessorsokkelen. Kjøleribbene for brikkesett er ganske høye, så for en del kjølere med noe spesiell design og stor størrelse ville vi sjekket at kjøleren passer på kortet.

Generelt sett leverer Asus utrolig god funksjonalitet gjennom M2N32-SLI Deluxe, men det er et kostbart kort. For avanserte brukere og entusiaster tror vi likevel prisen blir verdt det for mange. Prisen for standardversjonen av kortet er ca. 1 600 kroner. Hva versjonen med WLAN koster var ikke klarlagt i testøyeblikket – vi tipper på rundt 2-300 kroner mer.