TEST: Fractal Design Define R2 - Rimelig high-end-kabinett

Fractal leverer et praktisk og støydempet kabinett med jevnt over høy kvalitetsfølelse til godt under tusenlappen.

Publisert Sist oppdatert

Fractal Design er ikke en kabinettprodusent vi hadde erfaring med fra før, men det første møtet er absolutt positivt.

Fractal Design Define R2 Black Pearl er et miditårnkabinett som koster cirka 750 kroner inklusive mva. Dette er uten strømforsyning, men to 120 mm vifter er inkludert. Kabinettet ligger også litt lavere i pris hvis man velger variantene "Titanium Grey" eller "Silver Arrow".

Det første vi legger merke til med kabinettet er at det utseendemessig kan minne litt om Antecs P180-serie. Utsendemessig blir kabinettet konservativt og stilrent. Undertegnede synes det er stilig, og er av dem som generelt ikke liker kabinetter som blir "for fancy" i designet. Man har også innsett at kabinett ikke trenger å være i aluminium - tradisjonelt stål kan på rimeligere kabinetter ofte være vel så bra, ettersom veldig tynne aluminiumsplater lett kan vibrere, få skarpe kanter og kabinettet blir noe mykt i konstruksjonen.

God plass

Kabinettet støtter hovedkort i ATX-, microATX- og mini-ITX-formfaktor. Det er åtte 3,5-tommers harddiskbrønner og to 5,25-tommers-brønner for blant annet optisk enhet. I den ene 5,25-tommers-brønnen kan det også monteres 3,5-tommers-enhet, som for eksempel diskettstasjon eller minnekortleser.

Harddisker monteres i skuffer som fra siden skyves inn i kabinettet. Dette gjør det svært enkelt å montere diskene. Mellom harddisk og skuff er det gummipakninger som vil være med på å redusere mengden vibrasjoner som overføres fra disk til kabinett - dette kan være med på å redusere støynivået. 2,5-tommers-disker og SSD-er skal også kunne monteres i skuffene.

Vifter og støy

Reduksjon av støynivå er ellers et sentralt element med Fractal Design Define R2 Black Pearl. Det er dempemateriale (asfaltmatter) i store deler av kabinettet - også vifteåpningene som ikke er i bruk er dekket.

Det følger i utgangspunktet med to 120 mm-vifter. Disse er plassert henholdsvis bak og i front foran harddiskene. Det er i tillegg mulighet for en ekstra vifte i front, en i bunnen, to i toppen av kabinettet og en i sidedøren. Dette gir høy fleksibilitet for hvordan man vil montere vifter tilpasset den konfigurasjonen man har. De to viftene som følger med vil imidlertid dekke avkjølingsbehovene for de fleste. Støvfilter er på plass for vifteåpningene og også for vifteplassene i front lette å komme til.

På enkelte av vifteplassene kan det også benyttes 140 mm-vifte.

Strømforsyningen plasseres i bunnen av kabinettet. Man kan si at en ulempe med dette er at strømforsyningen da ikke er med på å transportere varme fra området rundt prosessor og ut av kabinettet. Man unngår da imidlertid ekstra oppvarming av strømforsyningen, hvilket kan gi høyere viftehastighet i strømforsyningen. For strømforsyning med vifte på undersiden er det ventilasjon i kabinettet.

Det følger også med en vifteregulator for tre vifter som kan monteres inn i en kortplassåpning.

Andre designelementer

På toppen av kabinettet finner man av/på-knappen. Vi liker at denne ikke er skjult bak døren, samtidig som knappen er plassert slik at man kanskje litt lett kommer borti den. Vi skulle gjerne sett at den var litt mer nedfelt. Man finner her også to usb-porter (USB 2.0), eSATA-port, hodetelefonutgang og mikrofoninngang. Kabinettet har ikke Reset-knapp.

For grafikkort er det plass til kort på opptil 29 cm. Dette skulle nok holde for de fleste, men vi konstaterer at for eksmepel Radeon HD 5970 ikke får plass - her var det snakk om bare noen millimeter for lite plass.

Kabinettet er også konstruert slik at det er forberedt for dem som ønsker å benytte vannkjøling, samt at man kan legge opp til en meget rydding føring av kablene hvis man bruker litt ekstra tid på monteringen av pc-en.

Konklusjon

På det jevne ga kabinettet et godt kvalitetsinntrykk, og sett i forhold til prisen må vi si oss svært godt fornøyd med den tekniske løsningen og funksjonaliteten. Støydempingsløsningene liker vi - naturligvis går dette på bekostning av ventilasjonen, men så lenge det ikke er en ekstrem-pc man skal bygge opp skal dette overhode ikke være noe problem. Her legger man fokus på at kabinettet skal fungere meget bra for dem som ønsker lavt støynivå, samtidig som det er god plass for ekspansjon og fleksibilitet i ventilasjonen for dem som måtte ønske å installere flere vifter eller ta bort støydempingsmaterialet som dekker en del av vifteplassene.

Fractal Design Define R2 Black Pearl blir et kabinett vi kan anbefale selv foran en del kabinetter som er ganske mye dyrere.

Fortsett til neste side for flere bilder