FØRTI: Den nyeste modellen Raspberry Pi Zero vil koste 40 kroner.

40 kroner for en datamaskin

Prisene på elektronikk går stadig ned, men stort lavere enn fem dollar for en fungerende datamaskin går det vel neppe an å komme?

Publisert Sist oppdatert

Raspberry Pi Zero er den siste mikromaskinen fra Raspberry Pi Foundation. Den har samme datakraft og muligheter som den første Raspberry Pi, med unntak av noen porter. Og skal selges for fem dollar, ifølge grunnlegger Eben Upton. Han legger til at billigere vil det neppe være mulig å kunne utvikle og levere en datamaskin.

Raspberry-maskinene er laget for undervisning i informasjonsteknologi og for hobbybrukere. Men de har også funnet plass innen automatisering, IoT (Internet of Things) og andre profesjonelle områder.

Raspberry Pi A, B og 2 har vært svært populære, og i juli 2015 var det solgt mellom fem og seks millioner av dem.Tross prisen, er Raspberry Pi Zero rundt 40 prosent raskere enn den første Raspberry Pi 1. Maskinen leveres som et kretskort på 65x30 millimeter med en Broadcom BCM2835 applikasjonsprosessor, den samme som i den første Pi 1.

Den er bygget rundt en 1 GHz ARM11 kjerne. Det er 512 megabyte RAM på kortet, og "oppstartdisken" er et micro SD-kort. En mini HDMI-port gir video ut i 1080p og et par micro usb-porter håndterer strøm og dataoverføring.

Til sammenligning er Raspberry Pi 2 model B utstyrt med firekjerners prosessor, 1 GB RAM, tre usb-porter i tillegg og direkte forbindelser for kamera og skjerm. Den koster fra 385 i norske nettbutikker.

Noen forretninger i USA og Storbritannia har begynt å selge den nye modellen på nett, men den er stort sett ikke på lager. Men den skal også distribueres med julenummeret av papirmagasinet MagPi