24: Prototypen på Qualcomms nye serverprosessor har 24 kjerner, men dette vil øke før den kommersielt tilgjengelige utgaven i 2016.

Qualcomm sikter mot servere

Mest kjent for sine prosessorer i mobiltelefoner og nettbrett, men skal nå utnytte strømgjerrighet og mange kjerner til bruk i datasentre.

Publisert Sist oppdatert

Sannsynligvis er du i besittelse av en eller flere prosessorer fra Qualcomm. I dag sitter det en av deres Snapdragon-brikker i de fleste smarttelefoner.

Snapdragon er en brikke med hovedprosessor (CPU), grafikkprosessor og andre funksjoner som for eksempel kamera, en såkalt System-on-a-Chip (SoC). Prosessoren er bygget med ARM-arkitektur lisensiert fra britiske ARM Holding.

ARM står for Acorn RISC Machine, og RISC står for Reduced Instruction Set Computing. Det er flere produsenter som benytter ARM-arkitektur, som AMD, Broadcom, Cavium, Marvell og flere.

En viktig fordel med ARM, som gjør at den egner seg godt for mobiler og andre enheter som bruker batteri, er at den krever svært lite strøm i forhold til mer vanlige x86-prosessorer som du finner i pc-er.

24 kjerner til server

Nylig demonstrerte Qualcomm en SoC som er forskjellig fra Snapdragon i det den inneholder PCIe databuss (Peripheral Component Interconnect Express), lagring og andre "eksterne" funksjoner.

Den er utstyrt med 24 kjerner, men ifølge direktør Anand Chandrasekher vil den endelige versjonen ha flere. Selskapet leverer prototyper til store kunder for uttesting, ifølge Chandrasekher, men vil ikke opplyse hvem. Rykter vil ha det til at Facebook er en av dem.

Qualcomm har arbeidet med prosessoren i to år, og viste den i en server med en egen versjon av Linux med KVM hypervisor og LAMP programvare-stack (Linux, Apache web server, MySQL database og PHP).

Sammen med Chandrasekher under presentasjonen var toppsjefene i Mellanox og Xilinx, som jobber med å utvikle en fullstendig server-plattform. Mellanox designer nettverkskort til Qualcomms nye server SoC, mens Xilinx bygger programmerbare brikker som skal øke hastigheten for spesielle arbeidsmengder.

Konkurrerer med Intel

Toppsjefen iXilinx, Moshe Gavrielov, uttalte at de tror dette vil bidra til at markedet, som i dag er helt kontrollert av én aktør, vil få større variasjoner og forbedret ytelse. Den ene aktøren er selvsagt Intel.

Qualcomm er ikke alene med ARM i server-prosessorer. Både Paypal og Baidu (Kinas "Google") skal ha prøvd ut ARM-baserte servere. Det som i første rekke er en driver for dette er å få ned kostnadene til strømforbruk i datasentere, og samtidig utnytte strømmen bedre.