Ønsker seg smidige ledere

Det er igjen tid for Smidig-konferanse i Oslo. I år håper arrangørene på å friste flere ledere til å delta.

Publisert Sist oppdatert

Den 27. og 28. oktober er det braker det løs med smidig-konferanse på Oslo Plaza i tigerstaden. Smidig 2014 er den åttende i rekken, og i år håper arrangørene til å friste flere ledere til å delta.

Computerworld har møtt arrangørene Christina Kjær Seime og Geir Amsjø til en forhåndsprat.

Smidig og helhet

Hovedfokus for årets konferanse er hvordan se smidige utviklingsmetoder i det store bildet i smidige organisasjoner. Vanligvis har fokuset vært på utviklere, men i år legger arrangørene lista enda litt høyere, og vil prøve å nå frem til ledere og beslutningstakere.

- Alle må være med, og derfor vil vi prøve å nå frem til de andre. Direktører, linjeledere og prosjektledere; vi skal nå frem til flere roller i organisasjonen. Vi har invitert bredt, og sagt at det blir noe for ledere og beslutningstakere, forteller Seime, styreleder for årets konferanse.

Blant annet blir det en «executive workshop» som tar for seg aspektet rundt ledelse og systemtenkning, og mange av de 60 lyntalene vil også ta for seg dette. At det kan bli en suksess er fullt mulig da alle plassene (unntatt én) i workshopen er fylt.

Arrangørene mener det er viktig å sette fingeren på at suksess med smidige metoder også innebærer endringer utover utviklings teamet i organisasjonen. Det er ifølge Seime mange som bruker smidig uten å endre måten de jobber på.

- Vi er litt tydeligere på at vi vil gjøre en forskjell, ikke bare forsterke de som allerede er tent. Konferansen er blitt moden slik at vi kan vise at vi mener alvor, sier Amsjø.

Da er det viktig å få med seg ledelsen også. De store gevinstene med smidige metoder kommer ikke av seg selv, og må følges og etterkommes vertikalt i organisasjonsstrukturen, inkludert ledelse. Smidig metodikk må gjennomføres utover ett enkelt team, og helt ut i produksjon.

- Fortsetter du å gjøre ting slik du alltid har gjort det, selv med ny merkelapp, så blir det ingen gevinst, mener Amsjø.

- Vi håper vi kan inspirere noen ledere på årets konferanse, legger Seime til.

Selv om hovedfokus legges mot helheten og systemtenkning er det selvsagt fortsatt mye på programmet rettet mot utvikling og metodikk, og det er noe for enhver smak.

Workshop, open space og fishbowl

Lyntaler er et klassisk og fast innslag på Smidig-konferansen, og mange av deltakerne er også speakers. I år blir det hele 60 lyntaler og fire foredrag. Sistnevnte er to på 20 minutter og to på 45 minutter. Keynote på dag en er Jim Benson, mannen bak «Personal Kanban». Han skal også delta i workshop. På konferansens andre dag er det Henrik Kniberg, kjent fra Spotify, som har fått ansvaret for keynote.

Men det er lyntalene som er hovedtingen på Smidig 2014. Det meste vil foregå på norsk, med unntak av de inviterte utenlandske deltakerne, og det blir mange fagfolk som vanligvis ikke holder foredrag som skal snakke. Mange har dessuten debutert som foredragsholdere på Smidig-konferansen tidligere, og det blir nok noen av dem i år også.

Lyntalene kombineres med open space, der det blir mulighet til å dykke dypere ned i saken, impulsivt etter lyntalen. De to konseptene går hånd i hånd, mener arrangørene.

- Det er i open space etter lyntalene man høster gevinsten, det er der man får det beste utbyttet av konferansen, mener Seime.

Stemningen skal være litt løs og ledig, man skal ha muligheten til å diskutere og dele erfaringer, tanker og ideer. Derfor prøver Smidig 2014 seg på en «fishbowl» i tillegg til open space, på konferansens første dag. Dette er en spesiell måte å arrangere samtale i store grupper, der flere kan delta i diskusjonen samtidig. Forenklet forklart er det på en måte litt som en kombinasjon av open space og «stolleken».

- Med fishbowl kan alle få sagt noe, men det er bare de som sitter i midten som kan snakke. Vi skal prøve å ha noen litt provoserende spørsmål, og det skiftes ut hvem som sitter midt i bollen, sier Amsjø.

I år legges det også litt mer vekt på det sosiale, der konferansen trekker litt ut på kvelden slik at man får tid til å snakke med gamle bekjente, og dessuten knytte nye vennskap og kontakter. Etter middagen på hotellet går turen til Dattera til Hagen på Grønland, knapt et stenkast unna Plaza.

Konferansen Smidig 2014 arrangeres 27. og 28. oktober på Oslo Plaza. Du kan lese mer om arrangementet, program og påmelding på 2014.smidig.no .