GUIDE: Slik bruker du en NAS
NAS kan for mange være et bedre valg enn eksterne harddisker. Men mange holder tilbake på grunn av at de er usikre på hvordan de i praksis skal benyttes.
Network Attaced Storage, som vi forkorter NAS, kan høres komplisert ut, men slik de beste løsningene er lagt opp i dag trenger man ikke være noen ekspert for å ta løsningene i bruk.
Forenklet sett kan man se på en NAS som en ekstern harddisk koblet til nettverket. En del kaller det også nettverksdisk. Flere brukere kan aksessere de samme filene. Alle kan ha tilgang til alt, eller man kan sette opp rettigheter for de delte katalogene.
Når man leser omtalene av produktene, kan vi snakke om mye avansert funksjonalitet. FTP, DNLA, iSCSI, RAID, Web-tjener, NFS, videoovervåking, bloggløsninger, skriverdeling, fildelingsnettverk og mer til. Det noen ønsker, er ren lagring – det vil si at man erstatter vanlige eksterne harddisker med en løsning som er tilgjengelig via nettverket – lett tilgjengelig for alle brukerne i bedriften eller hjemmet, og aksesserbart enten man sitter ved skrivebordet, på kjøkkenet eller i stua.
Det er mye avansert funksjonalitet i ditt vanlige operativsystem som du aldri bruker eller trenger å bry deg om – slik blir det også for en NAS. Brukergrensesnitt, dokumentasjon og oppsettsveiledninger er også tilrettelagt brukere med forskjellig kompetansenivå.
I denne artikkelen skal vi ikke gå inn på alt en NAS kan benyttes til, men ta for oss det mest grunnleggende når det gjelder oppsett og hvordan filene aksesseres fra Windows og Mac OS X.
Oppsett og administrasjon
Det er litt variasjoner for hvordan forskjellige NAS-er settes opp. De fleste har imidlertid et verktøy for Windows eller Mac som for første gangs oppsett søker opp NAS-en på nettverket, og deretter gir veiledning for oppsett. Man kan da bli tatt gjennom prosessen for harddiskkonfigurasjon, navngivning av NAS-en og hvordan man når administrasjonsgrensesnittet.
NAS-en i seg selv kobles til bredbåndsruteren man har – eller en svitsj man ellers måtte ha på nettverket. I likhet med pc-ene man kobler på nettverket vil den få utdelt ip-adresse fra ruteren. NAS-er kobles normalt sett til nettverket med kabel. De kan imidlertid aksesseres trådløst hvis det ellers er wlan-ruter/wlan-aksesspunkt på det samme nettverket. Kobler du NAS-en direkte til din bredbåndsruter som også har wlan, vil du kunne få trådløs tilgang til NAS-en.
LES OGSÅ:
Det neste steget i oppsettet vil være å opprette delte kataloger og brukere. Dette gjøres via webadministrasjonsgrensesnittet gjennom en nettleser. Hvis man for eksempel kalte sin NAS for «Nasse», kan det være at adressen for å nå NAS-en i nettleseren er http://nasse eller http://nasse/admin.
Når det gjelder brukernavn og passord anbefaler vi at man benytter det samme som man har lokalt på sin pc. Ved å ha samme brukernavn og passord i Windows (eller Mac OS X og Linux) og på NAS-en vil man slippe å måtte skrive inn brukernavn og passord når NAS-en skal aksesseres.
Les videre på neste side...