NYHETER:

BYTTER:

Schleswig-Holstein dropper Windows for Linux

Den tyske delstaten foretar massiv migrasjon av 30.000 systemer.

Schleswig-Holstein, en av Tysklands 16 stater, har annonsert planer om å overføre sin enorme statlige infrastruktur fra Microsoft Windows til Linux.

Dette skiftet, som omfatter migrering av omtrent 30 000 systemer, markerer et avgjørende skritt mot å omfavne åpen kildekode-løsninger samtidig som statens digitale motstandskraft styrkes.

Beslutningen ble kunngjort av ministerpresident Daniel Gunthers kontor onsdag.

Digital pioner

– Schleswig-Holstein vil være en digital pionerregion og den første staten som introduserer en digitalt suveren IT-arbeidsplass i statsadministrasjonen,” sa Günther.

– Med en kabinettbeslutning om å introdusere åpen kildekode-programvaren LibreOffice som en standard kontorløsning over hele linjen, har regjeringen gitt startsignalet for det første skrittet mot fullstendig digital suverenitet for landet, med ytterligere skritt å følge, la han til.

I 2021 påpekte Jan Philipp Albrecht, daværende digitalminister for staten, bekymringer angående de høye maskinvarekravene til Windows 11, noe som ga kompatibilitetsutfordringer for eldre datasystemer.

Ved å gå over til Linux forventer Schleswig-Holstein å omgå disse begrensningene og også skape et miljø som bidrar til innovasjon og tilpasningsevne.

Omfattende planer

Den omfattende overgangsplanen inkluderer å erstatte Microsoft Office med LibreOffice, Windows med en ennå ikke bestemt Linux-distribusjon, og proprietære programmer med ekvivalenter i åpen kildekode.

Plattformer som Nextcloud, Open Xchange / Thunderbird og Univention Active Directory-tilkoblingen er klare til å erstatte Sharepoint og Exchange / Outlook, noe som ytterligere bekrefter Schleswig-Holsteins forpliktelse til åpen kildekode-innovasjon.

Denne tilnærmingen tar sikte på ikke bare å optimalisere kostnadseffektiviteten, men også forbedre cybersikkerheten og fremme sømløst samarbeid.

Suverenitet

Dirk Schrödter, digitaliseringsministeren, formulerte visjonen om digital suverenitet, og sammenlignet den med imperativet om energiautonomi.

Han sa at avhengighet av proprietær programvare kompromitterer datasuvereniteten og hemmer regulatorisk innflytelse over kritisk digital infrastruktur.

– Som et land har vi et stort ansvar overfor våre borgere og selskaper for å sikre at deres data holdes trygge hos oss, og vi må sikre at vi har kontroll over IT vi bruker til enhver tid løsninger, og vi som stat kan handle uavhengig, sa Schrödter.

– Å sikre digital suverenitet er minst like viktig som energisuverenitet.

I tillegg har overgangen betydelige økonomiske implikasjoner. Ved å omdirigere ressurser fra lisensavgifter til innenlandske programmeringstjenester, ønsker Schleswig-Holstein å styrke sin digitale økonomi og stimulere jobbvekst i regionen.

Databeskyttelse

Mike Saunders, som representerer The Document Foundation, fremhevet den samordnede innsatsen for å fremskynde overgangen til LibreOffice, og signaliserte et paradigmeskifte mot åpen kildekode-løsninger.

Saunders sa at regjeringen har fullført prøvefasen av LibreOffice og nå viser intensjoner om å utvide sin omfavnelse av flere alternativer i åpen kildekode-

Ifølge The Document Foundation fulgte Schleswig-Holsteins valg en avgjørelse fra European Data Protection Supervisor om at EU-kommisjonens (EC) bruk av Microsoft 365 brøt med blokkens databeskyttelsesforskrifter.