TEST: Logitech Pro X Superlight vs. SteelSeries Aerox 3 Wireless

FIGHT: To lettvektere møtes i ringen, kun én går seirende ut.

Hvem tar tittelen i lettvektsklassen?

Lette spillmus er ikke noe nytt, men disse to har begge vært på slankekur. Så spørs det om slankingen har gått ut over musklene?

Begge disse spillmusene er på rundt samme størrelse, med rett over 120mm lange, og nesten identisk høyde og bredde. De veier også nesten det samme, men Logitech klokker inn fem gram mindre med sine 63 gram, mot Steelseries sine 68 gram. Med andre ord er det snakk om to skikkelige lettvektere her.

Felles for de begge er også at de fungerer godt for venstrehendte, med det unntaket av at man ikke kan flytte sideknappene fra venstresiden. De er også formet relativt likt, selv om bakenden på Aerox 3 er noe breiere og profilen noe høyere, noe som kan gjøre den litt ukomfortabel om du har en stor hånd og liker å spille med et såkalt håndflategrep. Om du isteden spiller med klo- eller fingerspissgrep fungerer begge musene på for både små og store hender.

Logitech Pro X Superlight

FORSIKTIG: Superlight er en av de absolutt letteste, og beste spillmusene vi har testet. (Foto: Logitech)

Superlight er Logitechs letteste mus, og også en av de dyreste. 1.700 kroner er mye, men det er etter hvert lett å se hvor mye arbeid som har gått inn i produksjonen av denne. Musen er tosidig, med et tilbakeholdent design fritt for RGB-lys, annet enn en liten batteriindikator. Den bruker Logitechs nå velkjente Hero-sensor kombinert med deres Lightspeed radiomottaker, men mangler bluetooth. Sistnevnte er nok unnlatt fordi det som regel er en høyere forsinkelse ved bruk av bluetooth enn 2.4 GHz.

Føttene er ubehandlet Polytetrafluoretylen (PTFE), bedre kjent under varemerket Teflon, og Logitech inkluderer en valgfri luke under musen med ekstra PTFE om du ønsker enda bedre glid. Under denne luken finner vi også en liten holder til radiomottakeren; kjekt om du ønsker å ta den med deg.

Musen er oppladbar med, av uforståelig grunn, USB mini. Selskapet sier du kan oppnå opp mot 70 timer i bruk når den er fulladet.

Vi har testet musen i noen måneder, litt med tanke på at Logitech ikke har den beste historikken med sine musebrytere. Vi har ikke fått bekreftet oppgraderingen, men det virker som om Superlight har fått en ny generasjons Omron-brytere, der tidligere generasjoner ofte har slitt med et dobbeltklikk-problem.

Steelseries Aerox 3 Wireless

LYSSHOW: Aerox 3 Wireless ser ut som en spillmus, og oppfører seg deretter. (Foto: Steelseries)

Aerox 3 er som nevnt noen gram tyngre, men den ser i hvert fall lettere ut. Ulikt Logitech har Steelseries hoppet på bølgen med perforerte deksler på musen, som gjør at de har fjernet en del plastikk og dermed også vekt. I våre tester forventet vi at det kunne samle seg en del støv innvendig, men foreløpig har dette ikke vært et problem. Musen bruker for sikkerhets skyld annengenerasjons TTC Gold-brytere til knappene, som etter oppdateringen skal være støvsikre. Disse bryterne er gode og på høyde med Logitechs løsning, men vi kunne ønsket oss Kailh eller Huano som alternativer.

Der Logitech har et litt forsiktig utseende, nærmest skriker Aerox 3 at dette er en spillmus. Her er det full RGB-dekning, og hullene i skallet på musen gjør lysene til tider litt for sterke. Heldigvis går det an å skru disse av gjennom Steelseries sin meget gode applikasjon GG, som også lar deg endre både knapper og hastighet på musen. Også her er det ubehandlet PTFE under musen som gjør at den glir meget godt, men vi opplevde at den ripet litt i bordflaten under bruk.

Begge musene ble testet rett på skrivebordet, samt en ny musematte fra Zon-serien til Netonnet som forøvrig er blitt en liten favoritt i redaksjonen.

Aerox 3 lar deg også bytte hastigheten på sensoren ved enkelt klikk på musen, noe vi savner hos Logitech. Prisen ligger på rundt 800 kroner, men denne ser vi ofte på salg til rundt 500. Musen kan kobles til med både bluetooth og radiomottaker, noe som gjør den kanskje spesielt aktuell om du spiller på en bærbar og ikke har allverdens porter å avse. Merk at forsinkelsen er noe større ved bruk av bluetooth, men nesten umulig å merke forskjell om du ikke er en profesjonell spiller.

Hvem går seirende ut?

Selv om de veier omtrent det samme, har samme formfaktor og har det samme publikumet som målgruppe, er dette to ganske forskjellige mus. Superlight er et tydelig gjennomført produkt der mesteparten av arbeidet virker å ha ligget i å utnytte eksisterende teknologier Logitech allerede er gode på. Det litt forsiktige utseendet, byggekvaliteten og fokuset på teknisk overlegenhet bør gjøre den til en klar vinner. Samtidig kan den koste tre ganger så mye, og om prisen skal bety noe trekker dette en del ned.

Aerox 3 på sin side er billigere, uten å ofre altfor mye. Den kan kobles til på flere måter, og har et utseende som meget raskt falt i smak når vi presenterte disse for en gjeng 6.-klassinger. Etter måneder med bruk har vi ikke opplevd problemer med noen av musene, med unntak av programvaren til Logitech, G Hub, som har hatt en del problemer.

Om vi allikevel må dele ut et belte til vinneren, så er det Logitech som kommer ut på topp. Prisen til tross, dette er en gjennomført mus med et veldig tydelig mandat. Om du foretrekker lette spillmus er dette en av de absolutt bedre vi har testet det siste året. Den vinner dog ikke på knockout, og det er ikke mange poengene som skiller de to.