Politianmelder Uber

Bymiljøetaten bekrefter at de har valgt å politianmelde den kontroversielle taxi-appen.

Publisert Sist oppdatert

12 dager etter at taxi-appen Uber ble lansert i Norge, har Bymiljøetaten bestemt seg for å anmelde Uber for brudd på yrkestransportslovgivningen.

- Det er vår vurdering at de ikke har de nødvendige tillatelsene for å drive i Oslo kommune, sier etatsdirektør Hans Edvartsen til E24.

Ti timer

Onsdag for nesten to uker siden ble taxi-appen Uber lansert i Oslo. Appen ble samtidig lansert i Danmark, men allerede etter ti timer anmeldte danske myndigheter selskapet til politiet.  

Uber tilbyr kjøretjenester gjennom en app, som kobler passasjerer med sjåfører.

Passasjerene kan gjennom appen be om å bli kjørt en strekning. Betalingen skjer gjennom appen, Uber tar en del av pengene og betaler ut igjen til sjåførene.

I Norge må man ifølge loven ha løyve for å drive persontransport mot vederlag.

Tillatelser

Edvartsen forklarte til E24 at det spesielt gjelder to tillatelser Uber burde hatt.

- Den ene er fra Oslo kommune for å drive drosjesentral, og det andre er at sjåførene ikke har tilstrekkelige kjøredokumenter, sier Edvartsen. 

- Det er vår oppgave som løyvemyndighet å se at de som opererer i Oslo tilfredsstiller loven. Nå regner jeg med at politiet gjør sitt arbeid, sier Edvartsen.

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet var tidlig ute med å si at det Uber sa at de skulle gjøre i Oslo ikke er lovlig i Norge.

I pilottjenesten UberPop lover Uber å koble sammen passasjer og sjåfør, og man betaler for turen gjennom appen.

- Lovverket er klart. Skal du drive med betalt transport, så skal du ha løyve. Det må Uber forholde seg til. Om du tar penger for persontransport, og ikke har løyve, er det ulovlig, sa statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet til E24.