SATSER: Faktisk Verifiserbar starter opp igjen etter initiativ fra Faktisk.no, NRK og Institutt for journalistikk. .Fra venstre: Hege Iren Frantzen i NRK, Olav Østrem i Faktisk.no og Siri Skaalmo, leder for Institutt for Journalistikk. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)

Norsk faktasjekk gjenoppstår: – behov for felles løft

I et samarbeid med NRK, Institutt for journalistikk (IJ) og NTB starter Faktisk.no derfor opp igjen Faktisk Verifiserbar i Pressens hus førstkommende mandag.

– De enorme mengdene med lyd og bilder som flommer inn over oss fra Midtøsten, utløser nå et behov for et nytt felles løft fra medie-Norge, sier konstituert ansvarlig redaktør i Faktisk.no, Olav Østrem, i en pressemelding. 

Situasjonen i Israel og Palestina er preget av vanskeligheter med å skaffe oversikt og å stole på at informasjonen er riktig. Dermed vil første prioritering for Faktisk Verifiserbar nå være en felles mediebank der alle norske redaktørstyrte medier fotløpende kan få tilgang til verifisert bilde og video fra Israel og Gaza. 

– I en tid der sosiale medier flyter over av bilder og videoer, hvor flere av disse både er falske og viser innhold som er flere år gamle, er det ekstra viktig at folk kan stole på de redaktørstyrte mediene. Verifisering av bilder og videoer krever både ressurser og spisskompetanse, som mange ikke har akkurat nå. Her vil NRK gjerne bidra sier redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, Hege Iren Frantzen.

På lengre sikt skal Faktisk Verifiserbar styrke og utvikle verifiseringskompetansen i norske medier.

Tillit til norske medier

 – Tilliten til norske medier fremover er avhengig av sterk kildebevissthet, kritisk innholdsvurdering og journalisters evne til å verifisere data og medieinnhold – enten det er fra krig eller presidentvalg. Denne kompetansen skal IJ bidra til å utvikle i Faktisk Verifiserbar, og ta videre ut i mediebransjen, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

Det haster å få i gang dette prosjektet og derfor er allerede mandag satt som oppstartsdag. Verifiseringsdesken vil sitte på Pressens hus, og NRK er med fra dag én.

– For NRK er det viktig å bidra slik at alle mediene nå raskt får tilgang til verifisert innhold. Allerede fra mandag går NRK inn med hele tre årsverk som skal jobbe i fellesdesken helt fra oppstarten og sørge for verifisert innhold til alle norske medier i seks måneder, fortsetter NRK-redaktør Frantzen. 

Faktisk.no jobber nå aktivt for å få flere mediehus og flere redaksjoner inn i prosjektet.

Erfaringer fra fjoråret

I mars i fjor gikk norske medier sammen for å lage en felles verifiseringsdesk for å sikre verifiserte bilder og videoer fra krigen i Ukraina. I løpet av året sørget 12 redaksjoner og 32 medarbeidere for at det nyklekkede redaksjonelle miljøet kunne levere dagsordensettende innhold til mediene og journalistikk for et stort publikum. Prosjektet var historisk i verdenssammenheng og det er fortsatt ingen andre som har gjort noe lignende. 

– Det at vi fikk til et slikt samarbeid, der redaktørene la konkurranse til side og bidro sammen, viser hvor modige redaktører norske redaktørstyrte medier har, sier Østrem fra Faktisk. 

Han har tro på at redaktørene også denne gangen vil bidra. I tillegg til NRK og IJ, har mange andre meldt interesse for å være med. 

– Vi er også takknemlige for at NTB har sagt seg villig til å bidra med Mediebanken også denne gangen. Det gjør at mediene på en enkel måte kan få tilgang til det verifiserte materialet, sier Østrem.