UTBREDT: Med de nye verktøyene tilbyr Microsoft 1 milliard Windows-brukere til utviklerne av iOS- og Android-apper. Ill: Microsoft
UTBREDT: Med de nye verktøyene tilbyr Microsoft 1 milliard Windows-brukere til utviklerne av iOS- og Android-apper. Ill: Microsoft

Apper for Android og iOS på Windows

Nye verktøy tillater svært enkel portering til Windows 10 for mobiler.

Publisert Sist oppdatert

Den årvisse utviklerkonferansen til Microsoft, Build,  startet i går. Som ventet setter Microsoft stort fokus på Windows 10, men igjen overrasker selskapet med sin nyfunnete åpenhet under ledelsen til sin relativt nye toppsjef Satya Nadella.

Denne gangen handlet det mest om apper til mobile enheter. Mange har uttrykt bekymring for mangelen på apper til Microsofts operativsystemer for mobile enheter, men i går tok Microsoft et langt og overraskende steg for å bøte på dette.

Les også: Blir Microsoft kult igjen?

Nå skal apper utviklet for Apple iOS og Google Android enkelt la seg portere til Windows 10 for mobile enheter. Dette løses med fire nye utviklingsverktøy som Microsoft lanserte under gårsdagens åpning av konferansen.

Web, Win32/.NET, Java/C++ og Objective-C

Utviklerne bruker kildekoden de har skrevet fra før, for eksempel for Android eller iOS, og integrerer denne med Universal Windows Platform ved hjelp av de nye verktøyene for deretter publisere den nykompilerte appen på Windows Store.

De fire verktøyene behandler kildekode som er lagd for Web-bruk, for Microsofts egne applikasjonsutviklingsmiljøer basert på Win32 og .NET, for Google Android basert på Java og C++ og til sist kildekode som er skrevet for Apple iOS i Objective-C. Dette vil naturligvis kreve noe innsats fra utviklerne for å tilpasse koden operativmiljøet i Windows 10 for mobiler, men Microsoft lovte at dette skal skje med «minimale modifikasjoner av koden».

En milliard brukere

Dette grepet tjener to hensikter for Microsoft: Å få tilgang til flere apper for å tilby sine brukere, og å tilby et stort antall nye brukere til utviklerne, særlig de som i dag utvikler for iOS eller Android.

- Vi har ambisjoner om at dere skal elske å utvikle for Windows 10. Målet vårt er å gjøre Windows 10 til den mest attraktive plattformen å utvikle for noen sinne, sa Terry Anderson, sjefen for operativsystemer i Microsoft til deltakerne på Build-konferansen.

Han sa også at Microsoft håper å se Windows 10 utbredt på en milliard enheter innen par-tre år etter at det nye operativsystemet blir tilgjengelig.

Windows 10 kommer til å fungere på smartmobiler, hybrider, bærbare og stasjonære pc-er, i tillegg til andre Microsoft-produkter. Lanseringen av Windows 10 skal skje denne sommeren, men selve datoen er ennå ikke offentliggjort. Windows 10 for mobiler forventes ikke før utpå høsten i år.