OPERA TRUFFET: Kjernepoenget til Opera er lavt strømforbruk. Utfordrer Microsoft Edge som nylig hevdet de er best. Foto: Opera Software.
OPERA TRUFFET: Kjernepoenget til Opera er lavt strømforbruk. Utfordrer Microsoft Edge som nylig hevdet de er best. Foto: Opera Software.

Opera utfordrer Microsoft til duell

I en fersk kampanje er Edge kjørt fram som mest energigjerrig og mobilvennlig. Opera er provosert.

Hold Internet Explorer utenfor, og tester Microsoft har fått utført viser at deres Edge-leser i Windows 10 bruker mindre strøm enn konkurrentene. En kjempefordel i et marked der mobilbrukerne skal vinnes og nødbatteripakkene selges like hyppig som fænsi mobildeksler.

- Som de fleste ekte ingeniører tar vi gjerne utfordringen. Hvis Opera-leseren taper i en slik strømtest, er det programvarefeil, skriver Blazej Kazmierczak, direktør for programvareutvikling i Opera i en bloggartikkel.

Han forteller at Opera selv ikke har tatt med Edge i egne tester av strømforbruk, fordi den kun kan brukes på Windows 10, i alle fall foreløpig.

Men når Opera kjører den samme sammenlignende testen med Edge, så kjører deres testbærbare i tre tier og 12 minutter, mens Opera klarer 3 timer og 55 minutter.

Opera offentliggjør testresultat og testmetodikk på sin egen blogg, og utfordrer alle til å replikere testen. Det ligger en åpenbar utfordring til Microsoft til å ta opp kampen.

Microsoft selv har ikke gitt noen offisiell respons, men i de sosiale mediers tid kommer daskes det med blogger og psykes ned med Twitter.

På Twitter svarer programmeringssjef for Edge, Kyle Pflug, på utfordringen og avviser at testen er utført på like vilkår. Blant annet hevder han at en reklameblokker og forskjeller i innhold og grafikk som kjøres i nettleserne er forskjellige og antyder at det er til Operas fordel.

Opera er den klare musa i kampen mot elefanter her, med to prosent markedsandel i PC-markedet og fem prosent i mobilmarkedet. Men som strømgjerrig alternativ og et alternativ for sikkerhetsbevisste ligger den i tet i feltet. Selv med et Microsoft som har en tredjedel av nettlesermarkedet aleine.

Markedsleder Google Chrome er notorisk kjent for energi- og minneforbruk. Men de har allerede over halvparten av PC-markedet og det aller meste av mobilmarkedet gjennom absolutt dominante Android og trenger ikke ta denne utfordringen på alvor.