UTDATERT: Microsoft går nå ut og betegner Windows 7 som utdatert sikkerhetsmessig. (Ill.: Pixabay.com)

Microsoft: - Windows 7 er utdatert

Klokken tikker ubønnhørlig mot Windows 7s endelikt. Microsoft har nå sendt ut varsel om at sikkerhetsoppdateringene opphører om tre år.

14. januar 2020 er det slutt. Da vil Microsoft slutte å legge ut sikkerhetsoppdateringer for Windows 7 og vil gjøre slutt på det som kalles utvidet support – Extended Support – for Windows 7, ifølge Computerworld USA.

Microsoft ønsker å unngå gjentakelse av panikken blant brukerne som var sent ute til å skifte fra Windows XP da XP skulle gravlegges. Derfor kjører selskapet nå hardt ut for å få fart i omleggingen til Windows 10.

 – Utdatert

For eksempel går Microsoft nå så langt som til å betegne sikkerhetsarkitekturen i Windows 7 som utdatert. Computerworld tolker denne kunngjøringen som et ledd i promoteringen av Windows 10.

Det var sjefen for Microsoft i Tyskland, Markus Nitschke, som gjorde det klart at Windows 7 nå må betegnes som utdatert når det gjelder sikkerhetsarkitekturen.

Dette gjorde han i et blogginnlegg på nettsidene til Microsoft i Tyskland 16. januar.  

I innlegget sa den tyske Microsoft-sjefen at Windows 7 ikke lenger oppfyller kravene til moderne teknologi og heller ikke de høye sikkerhetskravene i dagens it-avdelinger.

Samtidig fremholdt han at med Windows 10 tilbyr Microsoft sine kunder høyest mulig sikkerhetsnivå i kombinasjon med funksjonalitet av første klasse.

Gammel taktikk

Taktikken med å lovprise den nye programvaregenerasjonen og samtidig snakke nedsettende om forrige versjon er like gammel som bransjen selv, og Microsoft har brukt denne taktikken mange ganger. Senest i 2014, da man forsøkte å få de siste etternølerne vekk fra Windows XP. Samtidig viste webmålinger den gang at disse etternølerne utgjorde så mye som en tredjedel av alle Windows-brukere.

Microsoft ser imidlertid til å gå hardere til verks nå enn tidligere med å få brukerne over på det nyeste operativsystemet. For eksempel har Microsoft gått til det uvanlige skrittet å gi bort Windows 10-oppgraderinger gratis til flere millioner kunder. De fleste var riktignok vanlige forbrukere, men gratisoppgraderingen omfattet også ganske mange bedriftskunder som kjørte Windows 7 Professional.

Og Microsoft har varslet at selskapet ikke vil gi kundestøtte etter juli 2018 til dem som kjører Windows 7 og Windows 8.1 på pc-er som er basert på Intels Skylake-prosessorgenerasjon.

Vil unngå panikk

Disse tiltakene har trolig sammenheng med at Microsoft ønsker å unngå den panikkartede oppgraderingsbølgen som oppsto da Windows XP var i ferd med å nærme seg slutten av sitt livsløp.

I tillegg er det ikke usannsynlig at Microsoft ønsker å få flest mulig kunder over på sin nye strategi med å distribuere programvare som en tjeneste, med abonnement i stedet for lisensbetaling.

Tross tiltakene viste webmålingene til Net Applications at Windows 7 ble kjørt på 53 prosent av alle Windows-pc-er i desember. Det er riktignok en nedgang på 14 prosentpoeng fra toppmåneden i juni 2015, men med så langsom nedtrapping vil Windows 7 på langt nær være ute av bruk i løpet av tre år fra nå av.

På den andre siden er det fremgang å spore, i den forstand at brukerandelen for Windows 7 nå er lavere enn hva brukerandelen til Windows XP var på samme tid før XP gikk i graven.