Nordisk utfordrer til Dropbox

Danske one.com starter med sikker synkronisering og filtilgang. De har alt det Dropbox ikke har.

Publisert Sist oppdatert

Om man er bedrift eller privatperson så er fordelen av sikker filtilgang åpenbar. De siste årene har Dropbox gjort dette enkelt og populært.

Ulempen Dropbox har, er at tjenesten ikke fyller profesjonelle krav til sikkerhet. Det innebærer kryptering, versjonskontroll, lagrinslokasjon og sikkerhetskopi.

Danske One.com er en veteran som domenevertselskap. Nå har de utvidet tilbudet til å gjelde filsynkronisering og sikkerhetskopi, med tilgang fra internett eller gjennom apper.

Synkronisering med tillegg

Dette er ingen gratistjeneste, og det koster 10 kroner måneden for startpakken med tre gigabyte lagring. Maksimalt kan det kjøpes to terabyte lagring for 1280 kroner måneden.

I tillegg til synkronisering og sikkerhetskopiering tilbyr firmaet også vanlige domenetjenester som e-post, nettstedshotell og øvrige skytjenester. Et internettdomene må også være hos dem, om det opprettes eller flyttes dit.

- Vi øker satsingen i Norge og Norden av flere grunner. Vi har et synkroniseringsprodukt som gir det mange kunder etterlyser. Liberaliseringen av de norske domenereglene, med flere domener for selskaper og egne priv.no-domener, sier daglig leder i One.com, Thomas Medard Frederiksen, til PC World.

Enkelt oppsett

Selskapet nekter ikke for at konkurrentene de ser for seg er Dropbox, Sugarsync og CX.com. Enkelt oppsett er en vinnerfaktor, og hos one.com er det brukeren som merker av hvilke filer og mapper som skal synkroniseres/sikkerhetskopieres til skyen. Det er med andre ord ikke nødvendig å etablere en fast mappe for synkronisering, og skape filstrukturen rundt den.

Deling av tilgang til bestemte brukere gir mulighet for at flere kan hente eller jobbe mot samme fildata. Synkronisering foregår i sanntid, og konflikter løses ved at alle endringer lagres suksessivt. Dermed skal det være mulig å hente ut eldre versjoner av en fil om den er et minutt eller en måned gammel. Eller begge to.

Sikkerhetskopiene blir lagret i kryptert form uten tidsbegrensing.

Sikker lagring

Krypteringsløsningen er todelt. Serversiden er alltid kryptert, men også klientsiden kan krypteres. Krypteringsalgoritmen er AES256, som skal holde en stund. Hver bruker har sin private krypteringsnøkkel.

Dataserverne ligger i Danmark, og speiles mellom to geografiske adskilte lokasjoner. De faller derfor innenfor EU-reglene for personvern, som gjerne anses hakket bedre enn de som gjelder for nordamerikanske selskaper.

- Vi kommer også til å ha norsktalende brukerstøtte i vanlig arbeidstid, og engelsktalende støtte resten av døgnet. Det er nå slik at dersom dette skal være et alternativ for alle, så er problemer ofte best forklart og løst på et språk man er komfortabel med, poengterer Frederiksen.

Det danske selskapet ser Nord-Europa som sitt hjemmemarked, og har 150 ansatte og 900 000 kunder.