Vil ha Firefox på armen din

Følger Microsofts eksempel, vil fungere på tvers av alle plattformer.

Skal vi tro produsentene og all hypen det siste året, er smartur og annen teknologi man kler på seg eller bærer på armen, hodet, klærne og så videre,  eller kroppsnær teknologi, om du vil, det hotteste som finnes om dagen.

Samsung har allerede levert smartur en god stund, og i fjor dukket også enheter med Android Wear opp. Så har man så klart Google Glass og alskens treningsarmbånd og ur, og sist, men ikke minst Apples kommende smartur. Like før jul kastet Microsoft seg også på bølgen med kroppsnære dingser.

Nå vil Mozilla være med på leken, noe de planlegger å gjøre ved hjelp av Firefox OS for wearables. Tanken er å ta opp konkurransen med Apple og Google. Og de gjør det med litt samme tilnærming som Microsoft.

Vil leke med alle

For mens Google og Apple har valgt å binde sine systemer for kroppsnær teknologi opp mot sine egne operativsystemer, altså at Android Wear bare fungerer med Android-telefoner og nettbrett, og Apple Watch bare vil fungere med iOS, har Microsoft valgt å spille på lag med alle.

Microsoft Band fungerer ikke bare med Windows Phone, men også med iOS og Android. Kanskje ikke så dumt, gitt markedsandelen selskapet så langt har med Windows Phone.

Også Mozillas kommende Firefox OS for wearables vil fungere med et vell av operativsystemer. Igjen, kanskje ikke så dumt, gitt at Firefox OS til mobiltelefoner enn så lenge har liten utbredelse, og i hovedsak på enkle og rimelige smarttelefoner.

Ikke bare smartur

Satsingen på kroppsnær teknologi hører med i Mozillas overordnede strategi med å dytte Firefox OS inn i flest mulig type enheter, og ikke bare mobile sådanne.

Ifølge Joe Cheng, sjef for Mozillas produkt- og prosjektledelse for mobile enheter, er målet å få Firefox OS inn i alt fra telefoner og smartur til tv-er og hvitevarer. Enkelt og greit inn i alskens enheter og dingser som kan kobles til nettet - og det skal visst alt om dagen.

Målet med Firefox OS er å kunne tilby et operativsystem som kan ligge i bunnen og enkelt muliggjøre kommunikasjon mellom forskjellige type enheter i hjemmet, på armen eller i lomma di. For eksempel at vaskemaskinen din kan gi deg beskjed om at vasken er klar ved hjelp av en melding på smarturet ditt.

Billigere dingser?

Mozilla ser for seg at Firefox OS kan være spesielt interessant for produsenter som satser på rimelige smartur og tilsvarende enheter.

Dermed kan det være duket for rimeligere og åpnere alternativer til det meste av dagens kroppsnære teknolgi. Nøyaktig når vi kan vente de første produktene med Mozillas nye operativsystem, ville Cheng imidlertid ikke si noe om, utover å bekrefte at selskapet er i samtaler med flere maskinvareprodusenter som er interessert i å bruke Firefox OS for wearables.