SATSER: Onebas har ambisjoner om å gå i strupen på internasjonale strømmetjenester for musikk. (Illustrasjon: Onebas)

Norge først ut på ny strømmetjeneste for musikk

Ny gratis global strømmetjeneste laget på artistenes premisser.

Publisert Sist oppdatert

Norge er første land ut når den nye tjenesten for gratis strømming av musikk og musikkvideoer Onebas.com nå lanseres. En verdensomspennende digital musikktjeneste utviklet på artistenes premisser, og som går rett i strupen på de store etablerte strømmetjenestene.

Cato Crogh, gründer og daglig leder i Onebas.com, sier tjenesten er utviklet på både lytternes og musikernes premisser i form av en bærekraftig og rettferdig forretningsmodell. Som bruker kan du lytte til musikk og se musikkvideoer gratis, mens det koster én dollar og laste ned et album, hvor 70 prosent går direkte til artisten.

– På Onebas.com får alle artister uavhengig av størrelse og popularitet hele sin del av omsetningen uten at store internasjonale artister kannibaliserer på salget som er tilfelle på andre store strømmetjenester for musikk, sier han i en pressemelding fra selskapet.

Mål om verdensdominans

Største eier i Onebas.com Music er Craven Houlse Captial Plc (CRV) som notert på London Stock Exchange. Målet er å notere tjenesten på Nasdaq i løpet av 24 måneder, og at tjenesten allerede i år skal være lønnsom. Tjenesten har hele verden som marked, hvor Norge er første land ut som et testmarked, og hvor India er neste. For rask distribusjon og spredning, vil tjenesten benytte nettverket/databasen til Magazinos for global distribusjon til en svært lav kostnad. Onebas.com skal på kort tid bli en av verdens ledende digitale musikktjenester.

GRÜNDER: Cato Crogh er gründer og grunnlegger av Onebas. (FOto: Onebas)

Søkemotor og digital musikktjeneste

Enkelt forklart er Onebas.com en kombinert søkemotor og digital musikktjeneste. I utgangspunktet har ikke tjenesten noen album lagret i egne databaser, da den henter musikk fra weben og lagrer det i minnet. Ifølge Cato Crogh blir det litt som at du søker etter et album på Google for å lytte eller laste ned. I tillegg kan artister via en egen artistkonto laste opp musikk til tjenesten for at albumet skal ligge i Onebas.com sin egen database.

– Uavhengig av om artisten velger å laste opp musikken via egen konto eller om det er tilgjengelig via andre nettsteder, så betales det uansett 70 prosent til artisten når et album lastes ned. Det er også viktig å få med at tjenesten er 100 prosent artistvennlig i form av at det er enkelt å blokkere at et album kan lastes ned via tjenesten dersom artisten ønsker det, sier han.

Halvparten er selvstendige

Ved årtusenskiftet var de aller fleste artister avhengig av å være signert på store plateselskap for å få distribuert musikken sin. I dag er 50 prosent av verdens artister uavhengige uten tilknytning til kommersielle plateselskap.

– Vi ønsker med Onebas.com å gi alle artister en mulighet til å leve av musikken sin. Alle artister kan laste opp musikken sin for å sikre distribusjon og inntekter fra albumsalg. Vi vet også at stadig flere artister velger å være uavhengige, så dette er en fremtidsrettet lytte- og distribusjonsløsning, sier Cato Crogh.

Gratis og brukervennlig

På Onebas.com kan du som bruker lytte til musikk og se musikkvideoer gratis helt til du velger å laste ned et album for én dollar. Tjenesten er også utviklet så du enkelt kan overføre spillelister fra for eksempel Spotify dersom du for eksempel ønsker å avslutte abonnementet, men beholde favorittmusikken.

– Dette er egentlig den eneste tjenesten du trenger for å lytte til og se musikkvideoer. Lister fra andre tjenester kan enkelt overføres, og musikkbiblioteket er blant verdens desidert største da alt på webben mer eller mindre er tilgjengelig, sier Cato Crogh.