KREVENDE: Norskekysten er ingen spøk når været blir friskt. Nå blir beredskapen bedre. Foto: Telenor

Telenor øker beredskapen til sjøs

Telenor inngår en avtale med Seaworks om å etablere hjemmehavn i Bergen for et gruntgående og spesialbygd sjøkabelfartøy. Det skal være base for dykkere og spesialister som skal håndtere sjøkabelbrudd.

Publisert Sist oppdatert

Nordkabel vil ha havn i Bergen, og Fjordkabel i Harstad, slik at båtene spres geografisk og avstanden fra nærmeste båt til eventuelt sjøkabelbrudd blir kortere.

Ekstremt

Både ekstremvær og skip som ankrer feil går ut over infrastruktur på havbunnen. Mens sommerhalvåret domineres av planlagt sjøkabelutlegg, har vintersesongen de siste årene ofte vært preget av ulike typer feilrettingsarbeid under krevende arbeidsforhold.

For lang tid

Etter et fiberbrudd på en sjøkabel på Lopphavet vinteren 2015, tok det en uke å reparere kabelen. Hele operasjonen foregikk til havs i dårlig vær, og kostnadene ved arbeidet kom på to millioner kroner.

I forbindelse med denne hendelsen måtte bruddstedet først lokaliseres med både kabelskip, dykkere og miniubåt. Arbeidet var tidkrevende ettersom flere av sjøkablene var flere kilometer lange og lå dypt i sjøen.

Telenors sjøkabler

Telenor har 4500 kilometerne med sjøkabler - som er nesten to ganger kystens grunnlengde. Sjøkablene utgjør om lag 25 prosent av Telenors fiberkabler i transportnettet.

Den lengste sjøkabelen, over Vestfjorden i Lofoten, er 109 kilometer lang, mens den minste bare strekker seg over en kilometer.

De grunneste sjøkablene er å finne på 20-30 meters dyp, mens i Sognefjorden ligger kabelen 1300 meter under havoverflaten. Kabelskipene legger over 300 kilometer med sjøkabel i 30-40 traseer hvert år.

Kabelskipene utfører alle typer oppdrag til sjøs, og utfører inspeksjon og installasjon med fjernstyrt mini-ubåt, skjøting av kraft- og kommunikasjonskabel, vedlikehold og reparasjon, dykkeroppdrag og bunnkartlegging. Skipene er operative hele året og har et mannskap på syv personer.