GRATIS: Med Wifi4EU etablerer EU en støtteordning for opprettelse av gratis Wifi-soner i offentlige rom. (Ill.: IDG)
GRATIS: Med Wifi4EU etablerer EU en støtteordning for opprettelse av gratis Wifi-soner i offentlige rom. (Ill.: IDG)

Wi-Fi HaLow: Ny trådløsstandard for IoT

Lavere frekvens, større rekkevidde og lavere strømforbruk.

Publisert Sist oppdatert

Under dingsemessa CES som går av stabelen for tiden i Las Vegas, har Wi-Fi-alliansen kunngjort en ny standard for trådløs kommunikasjon. Navnet organisasjonen har valgt, er altså «Wi-Fi HaLow», og denne er basert på standarden IEEE 802.11ah, som er under utvikling akkurat nå.

900 MHz kommunikasjon

Det mest spesielle og unike med denne trådløsstandarden, er frekvensen den arbeider i. Ved å kommunisere i 900 MHz-området oppnås langt høyere rekkevidde og bedre gjennomtrenging av vegger og andre fysiske hindringer, sammenlignet med tradisjonell Wi-Fi, som alltid har jobbet i 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene. Organisasjonen antyder en nær dobling av den praktiske rekkevidden til 900 MHz-signalene.

Selv om HaLow opererer i et helt annet frekvensområde enn eldre Wi-Fi-produkter, antyder organisasjonen at mange kommende produkter vll komme til å støtte begge standardene, og dermed sikre interoperabilitet. Wi-Fi HaLow kommer til å bruke TCP/IP direkte for endepunktene, akkurat som eldre trådløskommunikasjon, og dermed sikre at enheter som bruker den nye standarden vil enkelt kunne kobles til eksisterende nettverk og skyen.

Egnet for Tingenes internett

At den nye standarden tillater lavere strømforbruk på endepunktene, legger opp til at den kan brukes i Tingenes internett (IoT – Internet of Things). Batteridrevne dingser, sensorer og kroppsnær teknologi trenger en kommunikasjonsteknologi som gjør at levetiden til batteriene blir så lang som mulig.

At enhetene likevel har sin egen IP-adressse understøtter bruken i IoT ytterligere. Dette vil gjøre det enklere å kommunisere med hver enkelt enhet, og gjør det enkelt å se for seg store sensornettverk i industrien, i tillegg til de mer hjemlige anvendelsene de fleste tenker på når de hører «IoT».

Wi-Fi HaLow er altså et standardiseringsprosjekt i IEEE som har pågått siden 2010. Arbeidet er dermed godt i gang, og så seint som i sist november hadde IEEE avstemning over utkast versjon 5 av standarden. Ifølge IEEEs egen nettside med oversikt over trådløsprosjektene, forventes en helt ferdig standard til høsten i år. Dermed passer det bra at Wi-Fi-alliansen tar opp standarden nå, slik at prestandard produkter kan komme i produksjon, helt på linje med det vi tidligere har sett av trådløse produkter.