PEGASUS: Umerkelig installerer det seg selv og overvåker alt brukeren gjør. (Foto: Istock).

Spanias statsminister avlyttet med Pegasus

Telefonene til både Spanias statsminister og forsvarsminister er blitt avlyttet ved hjelp av spionprogramvaren Pegasus, opplyser spanske myndigheter.

– Dette er ikke en antakelse, dette er enormt alvorlige fakta, sier statsråd Félix Bolaños, som mandag morgen innkalte til pressekonferanse på kort varsel.

Han oppgir at programvaren infiserte telefonen til statsminister Pedro Sánchez to ganger i mai i fjor, mens telefonen til forsvarsminister Margarita Robles ble infisert én gang måneden etter.

– Vi er absolutt sikre på at dette var et angrep utenfra, fordi i Spania, i et demokrati som vårt, er alle slike inngrep utført av offisielle institusjoner med tillatelse gitt av rettsvesenet, sier Bolaños videre.

Ifølge Bolaños fikk hackerne tilgang til en stor mengde data, og saken er overført til den sentrale domstolen Audencia Nacional i Madrid, som skal etterforske saken videre. Han har ikke sagt noe om hvor angrepet kom fra, eller hvilket land myndighetene tror står bak.

Pegasus er produsert av det israelske selskapet NSO Group og ble først oppdaget i 2016. Da brukte spionprogrammet underminerte tekstmeldinger for å snike seg inn på telefonen. Mottakeren måtte klikke på en lenke for at programvaren skulle lastes ned på telefonen.

Etter hvert som folk har blitt mer skeptiske til å klikke på ukjente linker, har også overvåkingsprogrammet utviklet seg. Nyere versjoner av Pegasus utnytter svakheter programvaren som er installert i telefonen.

Mange er rammet

Programvaren infiserer telefoner og andre kommunikasjonsverktøy i det stille og spionerer på eierne ved blant annet å skaffe seg tilgang til kamera og mikrofon.

Det er tidligere kommet meldinger om at Pegasus er blitt brukt mot politikere, aktivister og journalister i en rekke land.

Ifølge Amnesty International er den funnet i telefonene til minst 14 statsledere, deriblant Frankrikes president Emmanuel Macron. Palestinske ledere, finske diplomater og polske opposisjonspolitikere er også blant dem som er rammet.

Katalanske politikere hacket

Spanias regjering har den siste tiden vært under hardt press for å forklare hvorfor mobiltelefonene til flere titall personer i Catalonia var infisert av Pegasus i perioden fra 2017 til 2020.

De avlyttede var knyttet til den katalanske separatistbevegelsen, ifølge ekspertgruppen Citizen Lab ved University of Toronto, som har oppdaget hackingen.

Minst 65 personer er blitt angrepet, alt fra valgte politikere til advokater og aktivister.

Poluær metode, også for FBI

Både organisasjoner som FBI samt det israelske politiet har måttet innrømme bruken av Pegasus.

følge Amnesty International er Pegasus tidligere funnet i telefonene til minst 14 statsledere. Frankrikes president Emmanuel Macron skal være en av dem.

Programmet ble også funnet på telefonen til den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi, som ble lokket inn på landets konsulat i Istanbul og drept i oktober 2018.

Minst 180 andre journalister har også blitt overvåket ved hjelp av Pegasus, det samme er palestinske aktivister. Nylig ble programmet også funnet i telefonen til Polens opposisjonsleder Krzysztof Brejza og flere advokater i landet.